Facebook-vänner som aldrig träffats gav ut hip hop-album
Rapparen Rise-Ascend från Washington D.C. och producenten Direction från Kalmar som gjorde ett gemensamt hip hop-album: "Hurry Up, Tell The World!" enbart via mail-kontakt och på bara två månader. (Foton: Rise Ascend/Direction)


Rapparen Rise-Ascend från Washington D.C. och producenten Direction från Kalmar har aldrig träffat varandra, ändå gav de under september månad ut ett gemensamt album.

De två musikerna träffades via Facebook och producerade senare detta album genom att skicka filer till varandra på internet. Resultatet blev ”kristallklar hip hop” med ett explosivt budskap. Rapparen, som kallar sig för ”Rise-Ascend” är 33 år gammal och bor nära Washington DC. Han fick ett facebook-mail från kompositören ”Direction” som kommer från Kalmar, men numera bor i Spanien. I brevet uttryckte han sin beundran för rapparens arbete och kontakten mellan dem var ett faktum. 

Rise-Ascends riktiga namn är Jamil Lawrence, han är gift, tvåbarnsfar och arbetar på ett IT-företag. Ända sedan sin gymnasietid har han sysslar med musik och rap. Directions riktiga namn är Kristian Wendelbo. Han är 24 år gammal och son till en saxofonist inom blues och rock’n’roll-gengren. Kristian är mångsidig och har arbetat som motivations- och träningscoach i Spanien men jobbar nu heltid med musik.Albumet ”Hurry Up, Tell The World!” gavs ut den 14 september 2011 och kan höras på den gemensamma internetplattformen: www.musictostopthepersecution.org.)

De är båda engagerade i en stor sak. De har sedan flera år tillbaka utövat Falun Gong (också känt som Falun Dafa) vilket är en kultiveringsmetod inom buddhaläran och som ursprungligen kommer från Kina. Falun Gong har varit förbjuden samt förföljd av kommunisktregimen i Kina sedan juli 1999. Metoden utövas idag av fler än 100 miljoner människor över hela världen.

Under fredliga internationella protester har många låtar komponerats som handlat om förföljelsen. Men Direction och Rise-Ascend menar att de flesta andra musiker som utövar Falun Gong föredragit att göra mjuk, meditativ musik och/eller med kinesiska melodier. Därför ville de skapa något helt annat: de ville använda hip hop för att berätta om situationen i Kina. Några av låtarna anklagar med stötande texter på hip hop-vis regimens brott mot fredliga utövare. I andra låtar förändrar de sitt budskap om ”Sanning, Godhet och Tålamod” på ett eget mycket personligt sätt. 

–Efter det att Direction skickade mig en del ljudmaterial, fann vi snart att vi tillsammans skulle utgöra ett mycket kraftfullt album. Ett med potential att nå många människor ”, sade Rise-Ascend till Epoch Times. 

Det var viktigt, eftersom det fortfarande finns många fördomar och okunskap runt om i världen om denna metod, vilket spridits genom propaganda från det kinesiska kommunistpartiet.

Lawrence förklarar hur samarbetet mellan dem gått till: 

–Direction skickade mig musik och vi diskuterade den via e-post. Ett par dagar senare hade en låt skapats. Det kändes helt normalt under hela produktionen av albumet och vi visste båda vilket resultat vi ville ha, sade Rise-Ascend. De 14 låtarna från “Hurry Up, Tell The World” har komponerats under den extremt korta tiden på endast två månader.

–Jag skriver låtar för att jag ska kunna nå och motivera människor inom tre till fem minuter på ett mycket djupgående sätt, säger rapparen när han förklarar sitt eget tänkesätt. Han rekommenderar starkt sin producent och säger: 
–Som musiker har ”Direction” en väldigt bra känsla för olika musikstilar – och det har säkert att göra med hans talangfulla bakgrund. Trots det är det inte lätt för en kompositör att skriva fjorton låtar med variation. Men med det rika instrumentvalet och med olika rytmer skapar han en helt unik atmosfär för varje låt.

Under processen att skapa musik brukar Direction föreställa sig allt som scener i en film och bilder formas inuti honom. Det han älskar mest med hip hopen är dramatiken, enligt honom själv.

–När jag gjorde den här skivan försökte jag till 100 procent att vara mig själv. Och det mest överraskande var att Rise direkt tyckte om det. Vårt samarbete flöt på så bra att ingen utifrån kan höra att vi har gjort det hela på så stor distans från varandra, säger Direction. 

Han tillägger:
–Rise vet exakt vad han vill. Och han är en enastående textförfattare. 

Han berättar att det varit en otrolig upplevelse för honom att höra vad rapparen skapat av hans musik och hur han smälte ihop både texten och musiken till en helhet.
–Jag fick höra sångpåläggen först när hela albumet var skrivet och han skickade mig då en rå-mix av albumet, förklarar Kristian vidare. 

Tillsammans skapade de en ideell organisation som plattform för deras musik; “Music To Stop The Persecution”. Ett av världens största hip hop-magazine online promotade deras låt Lin’s Story, vilket känns väldigt roligt, säger Kristian. Sedan har också andra stora tidningar samt hip hop-sajter skrivit och gjort promotion för deras album.

Framöver planerar de båda att presentera sitt album till radiostationer och hip hop-tidningar världen över. Vilket kommer att hålla dem sysselsatta ett tag. 

–Sedan vill vi göra mer musik och samarbeta med andra artister, säger Direction. 
Och naturligtvis vill de också träffa varandra personligen.

Albumet: “Hurry Up, Tell The World!” Publicerades den 14 september, 2011. Albumet kan höras gratis och laddas ner från deras hemsida: www.musictostopthepersecution.org


Med tilläggsrapportering av Veronica Örfelth, Epoch Times Sverige