Experter på sjukdomskontroll oroade över mutation av H1N1-viruset
(Foto: AFP /Peter Parks)


Experter oroas över att influensavirus hos människor, fåglar och grisar ska rekombinera och mutera till en sorts superinfluensa.

Professor Su Ih-jen, före detta chef för Taiwans centrum för sjukdomskontroll sade att H1N1-influensan har låg dödlighet men är mycket smittsam, medan fågelinfluensan H5N1 inte är så smittsam men desto farligare. Om de två virusen rekombinerar och muterar kan resultatet bli en pandemi.

– Vi är oroliga över att H1N1 ska rekombinera med säsongsinfluensan. Rekombinationen av H5N1 och H1N1 eller en pandemisk trend hos fågelinfluensan är mycket oroande. Dödligheten i fågelinfluensan var så hög som 60%, så Taiwan tvingades organisera expertgrupper för att undersöka och dela information om fågelinfluensan med Guangzhou i Kina, Thailand, Vietnam och Hongkong, sade Su till Sound of hope radio

Peking, som inte har offentliggjort pandemisituationen, har dock också erkänt att huvudfrågan för globala experter är rekombination och mutation som kan skapa en superinfluensa.

Su sade att Asien skulle drabbas först av en ny våg av fågelinfluensa, eftersom viruset redan finns i många fåglar och fjäderfä i Kinesiska städer. 

– Fågelinfluensan har blivit en epidemi i de sydliga provinserna i Kina, i städer som Fujian och Guangzhou, särskilt i lokalsamhällen, där det sprids bland hönor och ankor. Omkring 3% av fåglar som vistas på land och sjöfåglar bär på viruset. Vad WHO oroas över, förutom H1N1-viruset, är huruvida H5N1 kommer orsaka en pandemi under de kommande åren, sade Su.

Han tillade att sjukdomskontrollsystemet i Taiwan förbättrades efter SARS-utbrottet och att man nu kan övervaka influensan i landet och hindra att det sprids. Taiwan har kontrollerat spridningen av H1N1-influensan utan att isolera patienter, som på fastlandet.

Att kontrollera H1N1 i Kina är dyrare och mer tidskrävande och risken för smitta ökar, sade Su. Peking har inte publicerat rimliga data om H1N1-pandemin i Kina som kan utvärderas av internationella experter.

Enligt Su kan man med hjälp av de 12 laboratorier man har i Taiwan utföra analys och få ett resultat inom några timmar efter att ett fall rapporterats. Han sade att bristen på effektiva system för att rapportera H1N1-fall i Kina innebär att internationella experter inte kan acceptera den officiella siffran på insjuknade som Peking rapporterar.

H1N1-influensan var ursprungligen ett slags svininfluensa, orsakat av ett influensavirus av typ A.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26834/