Expert på kulturrevolutionen saknas
Nyligen tagen bild på Lu Li'an (tillhandahållen av Wang Fujun).


Den kinesiske experten på kulturrevolutionen Lu Li’an från Wuhan i Hebeiprovinsen rapporterades saknad den 12 april. Trots hans familjs grundliga sökande har han inte hittats. Lus hustru Wang Fujun har skickat ett SOS till omvärlden.

Den 16 april berättade Wang i en intervju med Epoch Times att den 61-årige Lu runt kl 6 på morgonen den 12 april gjorde morgongymnastiken hemma. När familjen tittade in hos honom kl 6.30 var han borta. Hans hustru letade överallt efter honom och rapporterade fallet till polisstationen Wang Song Yuan .

Wang frågade ofta polisstationen om hennes mans försvinnande. Den 15 april upptäckte Wang att en polisman hade lagt rapporten om fallet i skrivbordslådan och att inget arbete hade gjorts på det. Wang, hennes familj och vänner är mycket oroliga och uppmanar alla att hjälpa till att leta efter Lu.

Lu var i början av kulturrevolutionen student på Hanzhong ingenjörshögskola i Wuhan. Han fängslades mellan 1968 och 1979 för att ”uppsåtligt ha attackerat ordförande Mao.” Myndigheterna anklagade honom också för att ha deltagit i antirevolutionära aktiviteter. Lu blev nästan dömd till döden men dömdes istället till ett långt fängelsestraff .

Under dessa elva år fick Lu genomlida olika slags omänsklig tortyr. Fyra personer från ett dussintal av Lus kollegor som blivit dömda i samma fall torterades så att de var nära psykisk kollaps. Alltsedan Lu blev frisläppt från fängelset har han varit skrivit om misshandeln som han och andra oskyldiga människor fick uppleva under kulturrevolutionen.

– Den långa arresten i fängelset under kulturrevolutionen åtföljd av att personligen ha sett andra offer misshandlas orsakade enorma trauma på hans fysiska och mentala hälsa. Till och med i dag lider han av allvarlig sömnlöshet och depression. Han har sökt medicinsk behandling för att bota dessa krämpor men ingenting har hjälpt. Varje dag lider han av en enorm smärta. I januari i år började han ta medicin för depressionen men medicinen gav värk i musklerna. Ibland är värken så stark att han vrider sig på golvet. Han sade en gång till läkaren att han inte längre ville leva, sade Wang

Wang säger att anledningen till Lus försvinnande är oklar.

– Just före hans försvinnande redigerade han flera bokkapitel som i detalj redogjorde för umbärandena som oskyldiga offer för kulturrevolutionen fick genomlida. Nyligen sade han till mig många gånger. ”Jag har levt ett mycket smärtsamt liv. Jag vill verkligen begå självmord men jag kan bara inte överge dig och min gamla mor.” Jag sade till honom att inte tänka på det sättet, att vi båda är kristna så vi kan inte begå självmord. Jag sade också ”Du har överlevt så många år med tortyr i fängelset. Du måste vara stark och fortsätta ta medicinen.” Han lovade mig att han skulle göra det.

Under de första dagarna som Lu var försvunnen ringde familjen hans mobiltelefon. Den kopplades på men stängdes sedan av utan något svar. Senare gick inte samtalen fram. Familjen tror att batteriet kan ha dött.

– Vi har letat på alla tänkbara platser vi kan tänka oss men inte funnit något spår. Kanske ville han hitta en fridfull plats för att vara själv, sade Wang”.

Lus memoarer ”Long Scream to the Sky: a red guard’s scream to heaven in prison – from a red guard who was singly detained for 11 years” är produkten av tio års skrivande. Syftet med memoarerna var att i detalj beskriva hans upplevelser genom åren, hans fängelsestraff och förmedla hans smärtsamma och djupa tankar. Lu hoppades att det skulle få fler människor att bättre förstå umbärandena som det kinesiska folket led av under kulturrevolutionen. Boken publicerades till slut av The Chinese University Press i Hongkong i september 2005.

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikeln på kinesiska.