Exklusivt skådespeleri av Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis vann årets Oscar för bästa huvudroll, tack vare sin prestation i There will be blood, som har svensk dvd-premiär i dag. (Foto: AFP)


  • Titel: There Will Be Blood
  • Produktionsland: USA
  • Produktionsår: 2007
  • Regi: Paul Thomas Anderson
  • Medverkande: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Kevin J. O’Connor m fl
  • Kommer ut: 080702

Daniel Day-Lewis medverkar i väldigt få filmer. Ska man tro vad som står på internetdatabasen imdb, är det på grund av att han är ”tvungen” att isolera sig från alla, inklusive sin familj, för att kunna komma in i sin karaktär. Detta kan verka lite extremt, men så har han vunnit två Oscars för bästa manliga huvudroll. Första gången var för ”Min Vänstra Fot”(My Left Foot, Jim Sheridan, Irland/Storbritannien, 1989), den andra för den här filmen, ”There Will Be Blood”. Det säger en hel del om mannens kaliber.

Detta är en ganska speciell film, eftersom den är väldigt fokuserad på Day-Lewis karaktär, Daniel Plainview. Filmens handling fungerar mer som en ram för att teckna ett porträtt av en väldigt komplex människa. Men inte är den tråkig att titta på för det. Day-Lewis håller oss trollbundna från början till slut.

Även om filmen saknar en konventionell handling, har den visst fokus på den rivalitet som uppstår mellan Plainview, som ska borra efter olja i ett litet samhälle i Kalifornien, och samhällets pastor, Eli Sunday, spelad av Paul Dano. Rivaliteten resulterar bland annat i en minnesvärd scen i en kyrka och en ännu mer minnesvärd scen på slutet.

Slutscenen är en sådan scen man sent glömmer, en som kan jämföras med Robert De Niros spegelscen i ”Taxi Driver” (Martin Scorsese, USA, 1976). Day-Lewis levererar en av de bästa skådespelarprestationer jag sett hela filmen igenom, men i slutscenen är det överhuvudtaget få skådespelare som kan mäta sig med honom.

Förutom Day-Lewis bjuder filmen på enastående vackra miljöer. Det är en skön omväxling till många av dagens filmer, som är inspelade mot blue- eller greenscreens, vilket ofta resulterar i plastiga miljöer. Andersons fingertoppskänsliga regi har resulterat i att miljöerna blir som en extra karaktär i filmen; miljöerna är så att säga filmens själ, en själ som Anderson blåser extra liv i.

Jag tror dock inte detta är en film som passar alla, då den har ett ganska lugnt tempo (idag måste ju allt ske snabbt snabbt!). Personligen skulle jag vilja kalla tempot behagligt; filmens 158 minuter är slut ganska fort. Jag brukar vanligtvis inte betygsätta dvd-premiärer, utan bara rubricera dem som antingen tips eller varningar. Jag kan dock avslöja att ”There Will Be Blood” är en klockren femma. Utan Day-Lewis hade den kanske fått ett aningen lägre betyg, men så går det inte att tänka, eftersom man inte kan tänka sig någon annan spela Daniel Plainview. Filmen vann, trots sin mästerliga kvalitet inte Oscars för bästa regi eller bästa film. Jag hade nästan blivit lite irriterad, om det inte vore för att de priserna gick till en annan bra film, ”No Country For Old Men” (Ethan & Joel Coen, 2007), som också har premiär snart.

Andreas Ziegler är filmvetare och tipsar regelbundet Epoch Times läsare om sevärt på bio och dvd.