Europas största röknation tvingas fimpa
Grekerna tvingas fimpa på offentliga platser, sedan en ny lag som införts. (Foto: Mona Boshnaq/AFP/Getty Images)


Sedan en ny lag införts är det förbjudet att röka på offentliga platser i Grekland. Det innebär en stor utmaning för den grekiska regeringen. Grekland har flest rökare i Europa och rökandet är djupt integrerat i den moderna grekiska livsstilen.

– Det kommer att bli upp- och nedgångar i Grekland med denna lag men vi vill inte jaga rökare utan vanan att röka. Vi vill att rökarna ska vara på vår sida, sade den grekiska hälsoministern Dimitris Avramopoulos i ett offentligt tal.

Enligt ministern, dör ungefär 20 000 greker till följd av rökning varje år. En europeisk studie som släpptes i mars förra året, visade att ungefär 40 procent av de vuxna grekerna säger att de röker dagligen, och det är den högsta andelen i Europa där det genomsnittet är 30 procent.

Enligt den nya förordningen, som trädde i kraft 1 juli, kan man få böta upp till 500 Euro om man röker på offentlig plats. Barägare kan få böta från 1000 till 20 000 Euro och dessutom förlora sitt tillstånd vid fjärde överträdelsen.

George Dimolianis, sportdyknings instruktör och före detta rökare säger:

– Det är mycket bra och de borde ha gjort det tidigare … Icke-rökare kan inte gå någonstans eftersom alla röker och det finns inga ställen för icke-rökare.

Evagalleia Tsampani, rökare och ägare av ett hotell i Evoia Island, tror att ingen grek kommer att följa lagen och hon tror inte att någon kommer att kontrollera hennes verksamhet.

Grekland lider av en ”rökepidemi” var slutsatsen i en studie publicerad i European Journal of Public Health 2006, och grekiska ungdomar tar upp rökvanorna i snabb takt. Forskarna fann att 50 procent av 16 – 19 åringarna rökte, och nästan 30procent av de läkarstuderande

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18955/