Europa vill lyfta blockaden mot Gaza efter attack mot fartygskonvoj
Demonstrant håller upp en skylt nära premiärminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem den 31 maj, under en demonstration med israeler och palestinier, efter den blodiga attacken mot Gaza-konvojen. (Foto: Gali Tibbon/Getty Images)


Efter den dödliga attacken mot den konvoj med humanitär hjälp till Gaza har FN upprepat sitt krav på att blockaden mot Gaza ska upphöra, omedelbart och villkorslöst.

Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik, som besökte Warszawa på måndagen, sade till reportrar att hon har uppmanat Israel att öppna vägen in i Gaza så att det går att säkerställa att humanitär hjälp når in dit. Ashton sade att hon personligen har sett den svåra belägenheten för civila i Gaza.

Jerzy Buzek, ordförande i Europaparlamentet, sade att Israels attack var ”obefogad” och uppmanade Ashton att sätta press på Israel att ta bort ”belägringen”.

I ett uttalande på måndagen sade Bernard Kouchner, Frankrikes utrikesminister, att attacken är en påminnelse om att den nuvarande situationen i Gaza kräver akut politiskt agerande.

Andra arga politiker uppmanar EU till ekonomiska sanktioner mot Israel.

Enligt en delegation från Europaparlamentet som besökte Gaza förra veckan har blockaden fullständigt isolerat och dömt människorna i Gaza till ett liv i yttersta fattigdom, där 80 procent är beroende av hjälpleveranser med livsmedel. Dessutom tror de att situationen spelar de mest radikala islamistgrupperna i händerna.

Israel och Egypten har blockerat Gazaremsan sedan i juni 2007, då Hamas tog kontrollen över området efter att ha vunnit en väpnad konflikt med palestinska Fatah och efter Hamas valseger år 2006. Israel påstår att blockaden skär av leveranserna av Qassam-raketer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36537/” target=”_blank”>