EU vill förbjuda bensindrivna bilar i städer
Genepaxs bil med vatten som bränsle (Foto: Genepax)


EU-kommissionen har i veckan offentliggjort en strategi som bland annat syftar till att ta bort alla bensin- och dieseldrivna bilar från städer vid 2050.

Enligt planen föreslår EU att bilar med konventionella drivmedel tas bort från stadens gator, att flygplansbränslen med låga halter av koldioxid ökas med 40 procent, och en övergång från intercitytransport till järnvägstransport och transporter på vatten.

EU tror att man skulle minska utsläppen med cirka 60 procent under de kommande 40 åren om planen genomförs framgångsrikt.

– Att hindra rörligheten är inget alternativ. Vi kan bryta transportsystemets oljeberoende utan att gå miste om dess effektivitet och utan att kompromissa rörligheten,  sade Europeiska kommissionens vice ordförande Siim Kallas.

En plan av den här omfattningen är emellertid  inte utan kritik. Storbritanniens Independence Partys talesman för transport, Christopher Monckton, berättade för The Independent att EU:s plan svävade ”i fantasivärlden”.

– De vill bannlysa bilar från städerna, de vill tvinga alla att ta tåget och åka kanalbåtar, det är som om de har blivit fördunklade av den viktorianska ingenjörskonsten, sade han till tidningen.

Översatt från engelska