EU tänker om i fråga om passfria resor
Tunisiska migranter köar för mat som delas ut av volontärer i en park norr om Paris den 23 april 2011. (Foto: Pierre Verdy/AFP/Getty Images)


En ström av Tunisiska migranter nyligen ledde till en omvärdering av Europas policy om öppna gränser – Schengenfördraget.

På torsdagen samlades inrikesministrarna från EU:s 27 medlemsstater för att diskutera vilka extraordinära omständigheter som kan leda till att gränskontroll återinförs.

Alla medlemsstater var ense om att den fria rörligheten, bland det viktigaste som Europa uppnått, borde bevaras.

Som svar på en begäran från Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Italiens premiärminister Silvio Berlusconi att se över gränspolicyn fastslog Europakommissionen, EU:s verkställande organ, förra veckan att nationer kan under extraordinära omständigheter tillfälligt återinföra gränskontroller.

Men inströmmen av 25 000 tunisiska migranter, vilka är i diskussionens centrum, skulle inte vara tillräckligt extraordinärt enligt Cecilia Malmström, kommissionär med ansvar för inrikesfrågor. Till Europas stränder kom 260 000 asylsökande under 2010.

De tunisiska flyktingarna fick ett 6 månaders visum från Italien, vilket gjorde det möjligt för dem att resa runt i Europa. Fransmännen, vilka ogillade det italienska beslutet, började stoppa tunisier från att försöka komma in i landet och började skicka tillbaka dem.

EU-parlamentets ledamöter har beskrivit återinförandet av alla former av gränskontroll som något som skulle få en destruktiv effekt på, till exempel, ekonomin.

– Talet om Schengenavtalet är bara som ”en pingpong-match mellan två regeringar över ryggarna på flyktingar som är i nöd”, sade Guy Verhofstadt, ledare för Liberaldemokraterna i Europaparlamentet.

De flesta ledamöterna har skyllt diskussionen om Schengenavtalet på populistiska element i Europa. Det hettade till i debatten när Danmark i onsdags annonserade att landet skulle återinföra gränskontroller.

Översatt från engelska.