EU-stöd för Bildt mot Kuba
Hela EU delar oron som Sveriges utrikesminister (V) gett uttryck för angående de mänskliga rättigheterna i Kuba, sade en talesman för EU-kommissionären Louis Michel (H) på en presskonferens i Bryssel på torsdagen. (Foto: AFP/ John Thys)


EU stödjer Sverige i det diplomatiska bråket med Kuba.

-Det är inte bara en fråga om svensk-kubanska relationer, utan hela EU delar oron som Sveriges utrikesminister gett uttryck för angående de mänskliga rättigheterna i Kuba, sade en talesman för EU-kommissionären Louis Michel – en av de kommissionärer som har ansvar för unionens utrikesrelationer – på en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

Bråket började när utrikesminister Carl Bildt höll ett anförande nyligen inför FN:s råd för mänskliga rättigheter, där han bland annat kritiserade Kuba.

Efter anförandet begärde Kuba replik och anklagade Sverige för att ha ett förflutet som blodig imperialistmakt, som ägnar sig åt etnisk rensning och förföljer och slänger ut alla som inte är av vikingablod.

Bildt svarade med att kalla upp den kubanske Stockholmsambassadören för en förklaring och en ursäkt. Därefter har UD upptäckt att en av Sveriges diplomatförsändelser till Kuba har öppnats, vilket enligt Bildt också är fullständigt oacceptabelt.