EU hjälper Italien att ta emot tunisiska flyktingar
En båt full med invandrare kommer in till hamnen på den italienska ön Lampedusa den 20 februari. Över 5000 tunisiska invandrare har anlänt till Italien sedan ett uppror avsatte Tunisiens president i januari. (Foto: Roberto Salomone/AFP/Getty Images)


Gränsexperter från EU hjälper Italien att hantera den ovanligt stora strömmen av tunisiska flyktingar som har kommit sedan Tunisiens president avsattes efter en revolt.

Italienska nyhetsbyrån ASNA rapporterade att mer än 200 tunisier anlände under söndagen och måndagen till ön Lampedusa i södra Italien efter att ha korsat Medelhavet.

Innan den senaste flyktingvågen har över 5000 illegala invandrare från Tunisien anlänt, rapporterar FN:s flyktingkommissariat (UNHCR).

Situationen har tvingat Italien att utlysa undantagstillstånd på ön som ligger närmare Afrika än det italienska fastlandet.

Experter från Frontex, EU:s gränskontrollbyrå, förhör immigranterna för att samla information om deras medborgarskap, och hjälper till med gränsövervakning med flyg och båtar för att förhindra brottslig verksamhet.

I en flyktingförläggning som är avsedd för 800 personer bor för närvarande 1300 människor, rapporterade ASNA på måndagen. Förra veckan meddelade UNHCR att 2000 personer fanns där.

Innan EU parlamentet förra veckan tog Cecilia Malmström, EU:s kommissionär för inomeuropeiska frågor, upp problemet och sade att EU måste fortsätta ge sitt stöd i den uppkomna situationen.

– Den nuvarande situationen i Lampedusa bör inte undergräva vår avsikt att erbjuda stöd till dessa nya demokratier och den yngre generationen, sade Cecilia Malmström.

– Vår strategi bör också grundas på solidaritet med Tunisien och dess övergång till demokrati. Och genom principen om solidaritet mellan medlemsstaterna i EU är vi redo att hjälpa Italien, sade hon.

Både EU och UNHCR har betonat sin oro över att tunisiska invandrare kan utnyttjas av människosmugglare och människohandlare som lovar dem ett bättre liv på EU:s mark.

Italienska tjänstemän sade att de skulle ge asyl till de invandrare som är berättigade internationellt skydd enligt FN:s flyktingkommissariat.

På måndagen diskuterade Europarådet i Bryssel de uppror som brutit ut i hela arabvärlden den senaste månaden och fördömer det pågående förtrycket av demonstranter, särskilt i Libyen.

– Händelserna skiljer sig åt i varje land, men Europarådet fördömer alla våldshandlingar mot fredliga demonstranter. De röster som kräver respekt för politiska, sociala och ekonomiska rättigheter måste man lyssna på, sade rådet i ett uttalande.

 

 

Översatt från engelska: