Ett hus för det fria ordet - i Växjö och i världen
I den gamla disponentvillan i Växjö får författare numera plats att uttrycka sig fritt. (Foto: Växjö kommun)


Det finns ett unikt hus i Växjö, Det fria ordets hus. Här förenas det småländska litterära arvet med dagens kamp för yttrandefriheten och för allas rätt att göra sin röst hörd, inte bara i Småland utan också i världen.

Det fria ordets hus har många rum, bland annat en stor hörsal. Hit kom i höstas Monirah Hashemi, dramatiker från Afghanistan som inte kan verka i sitt hemland och därför bor i Sverige.

– Hon berättade om kvinnligt filmskapande och hur man arbetar med teater och om tabubelagda frågor, säger Karin Hansson verksamhetsledare för Det fria ordets hus och koordinator för Växjös fristadsförfattare.

Huset är även till för att uppmuntra fler att skriva och berätta. Saknas en egen skrivplats hemma finns här sju arbetsplatser. Även de unga kan göra sina röster hörd. I juli kan de till exempel göra en fanzine, en amatör- och hemmaproducerad tidskrift.

”Exakt så här ska det vara”

– Vi är ju ganska nya och det tar tid att arbeta upp det. Men jag är nöjd. Vissa dagar är det fullt hus med litterära sällskap, någon fristadsförfattare, kanske en skrivarkurs för barn och alla kommer ur olika dörrar då känner jag: exakt så här ska det vara, säger Karin Hansson.

Huset blev till när Växjö ville förena regionens litterära arv och ortens fristadsförfattare. I det litterära arvet i Kronoberg ingår Wilhelm Moberg, Elin Wägner och Pär Lagerkvist som alla på sin tid kämpade för det fria ordet och jämställdhet, precis som stadens fristadsförfattare gör.

– Det arbete som författare gör idag är tyvärr samma arbete som folk slogs för förr, för 100 år sedan, för 50 år sedan också. Så vi ville fortsätta att lyfta upp det här på agendan och skapa en verksamhet som sysslar med de här frågorna, säger Karin Hansson.

Något annat än det som tänkts

Det blev ett hus för yttrandefrihet, men det hela började egentligen med en önskan om ett författarmuseum som också hade utretts.

– Det blev något helt annat än som från början var tänkt, säger Christer Knutsson sekreterare i Pär Lagerkvist-Samfundet när det istället blev Det fria ordets hus.

– Jag är inte helt glad, men samtidigt kan jag inte vara helt fientlig heller. Det gäller ju yttrandefriheten, säger han.

Unikt i Sverige

Enligt Karin Hansson tycker invånarna i Växjö att det är en väldig viktigt verksamhet som bedrivs i huset och de är stolta över att det finns.

– För Det fria ordets hus är helt unikt i Sverige. Så vitt jag vet i alla fall, tillägger hon.