Etiopien använder antiterrorlagar i förtryck av oliktänkande
Elias Kifle (Foto: Tillhandahållet av Elias Kifle)


Förra veckan dömde etiopiska Högsta Domstolen fem oliktänkande journalister, däribland en redaktör som lever i exil i USA, till hårda straff efter vaga anklagelser om terrorism. Kritikerna kallar anklagelserna påhittade och anklagar Etiopien för att använda så kallade antiterrorlagar som ett verktyg för förtryck.

– De har inga bevis för någon terrorhandling. Jag tror på fredligt civilt motstånd för att ersätta diktatorer som Meles Zenawi ”, säger Elias Kifle, chefredaktör för etiopiska Review, som dömdes till livstid i sin frånvaro.

De tilltalade dömdes alla på terroranklagelser och fick fängelsestraff på mellan 14 år och livstid. Bevisen sades huvudsakligen bestå av artiklar kritiska mot regeringen, uppfångad e-post och telefonsamtal mellan reportrar.

– Fokus i åklagarsidans bevisning visar att yttrandefriheten har kriminaliserats och att kritik mot regeringen är ett brott, säger Amnesty Internationals Etiopien-forskare Claire Beston i ett uttalande.

Många av dessa artiklar rapporterade om en paroll, ”Beka!” som betyder ”nog!” i och runt den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Denna paroll användes för att samla människor till en fredlig demonstration mot regeringen i början av 2011 då den arabiska våren spirade.

När Elias Kifle, som nu bor i Washington DC, fick nyheten från en av sina reportrar i Addis Abeba att han hade fått ett livstidsstraff i sin frånvaro, sade han sig ha väntat det, då han redan 2005 fått en livstidsdom för påstått förräderi.

-Jag reagerade inte på annat sätt än att säga till mig själv att kämpa hårdare än någonsin för att ta bort den fascistiska stamjuntan som terroriserar folket i Etiopien, säger Kifle.

För runt 20 år sedan, när Kifle var 16, kom han till USA, där han studerade statsvetenskap. Han bestämde sig för att ägna sitt liv åt att hjälpa till att omvandla den politiska kulturen i Etiopien, som han säger är ”bland de fattigaste länderna i världen, eftersom dess folk är bland det minst fria.”

Han är numera redaktör på Etiopien Review, en av Etiopiens mest besökta webbsidor för etiopiska nyheter och opinionsyttringar och även efter att sidan förbjöds av den nuvarande regimen, är Kifles inflytande i Etiopien stort.

Det finns inget utlämningsavtal mellan Washington och Addis Abeba, och därför är det meningslöst att ge Kifle ett andra livstidsstraff.

– Syftet med att döma mig är att terrorisera och skrämma bort alla i Etiopien från att samarbeta med mig i samlandet av information om regimens brott. Meles Zenawi vill eliminera allt motstånd mot hans styre, sade Kifle.

Kifle känner de andra journalisterna och politiska aktivisterna som dömdes förra veckan, eftersom de alla är välkända i Etiopien och de ibland utbyter information. Eftersom Kifle lever utomlands är han den enda av sina kollegor som kan undkomma sitt straff. För de andra väntar långa fängelsestraff i Etiopiens ökända fängelsesystem.

– Alla mina nära anhöriga tvingas leva i exil. Regimen beslagtog min familjs egendom, arresterade min far i tre månader, och slutligen var jag tvungen att ta dem ut ur landet.”

Sedan mars 2011, arresterades över 100 journalister och oppositionella och åtalades i Etiopien enligt det så kallade ”Anti-terrorismproklamation nr 652” som togs i bruk 2009.

”Denna lag från 2009 använder slagordet ”terrorism” för att få väst att fortsätta betrakta Etiopien som en viktig bundsförvant i kriget mot terrorismen, och dra uppmärksamheten bort från lagens verkliga syfte: att undertrycka all opposition mot premiärminister Meles Zanawis regim,” skrev förre juridikchefen, Abigail Salisbury, i en spalt för the Jurist.

Den senaste tidens arresteringar och domar mot två svenska reportrar till elva års fängelse är en annan signal om att den etiopiska regimen känner sig trygg i sitt agerande.

Listan över de senaste exemplen på brott mot de mänskliga rättigheterna som Kifle nämner verkar oändlig.

– Den senaste tidens domar mot journalister till långa fängelsestraff, vräkningen med våld av 70 procent av Gambellas folk så att regimen kan hyra ut deras mark till utländska investerare; det pågående kriget med folkmord i Ogadenprovinsen i östra Etiopien; störningarna av Voice of America, tysk radio, [och] etiopisk satellit-TV; stoppandet av etiopiska nyhetswebbplatser, såsom EthiopianReview.com; den senaste tidens massarresteringar och brutala misshandel av studenter i Nekempt och Hossana; tortyren av politiska fångar … jag kan hålla på länge.

Kifle säger att det stöd som ges av väst och Kina inte hjälper, utan tvärtom gör saken värre.

– Regimens förtryckarmaskineri får näring av de tre miljarder dollar som den tar emot varje år från EU och USA, säger Kifle.

För några dagar sedan öppnades den så kallade gåvan från Kina till Afrika; det nya högkvarteret för 200 miljoner dollar till Afrikanska unionen i Addis Abeba.

När det gäller Kifle är han motiverad att ”arbeta hårdare än någonsin med att avslöja och utmana regimen.”

Översatt från engelska