"Erhun fick mig nästan att gråta"
Lena Greve och Peter Thorup var nöjda med sin kväll. (Foto: Jason Wang/Epoch Times)


En före detta gymnast, numera dataexpert, och akupunktör upplevde en annorlunda kväll när de kom för att se Shen Yun Performing Arts första föreställning i Århus.

Det kinesiska tecknet för musik har också innebörden att musik kan bota sjukdomar. Lena Greve är akupunktör i traditionell kinesisk kultur och hon tycker också om musik.

Lena Greve tyckte sig känna hur energierna strömmade ut från scenen under sångerna.

– Det här är healing, en process där man hjälper folk.

Det som skänkte hennes mest glädje var musiken och sångarna, särskilt tenoren Tian Ge.

Shen Yun Performing Arts skriver på sin hemsida att ”Ackompanjerade av piano sjunger sopraner och tenorer passionerade arior som ger röst åt den djupaste andliga längtan, såväl som det hopp som har format kinesisk kultur i århundraden”.

– I mitt inre fick orden i hans sång en mening och det gav mening till det som jag redan vet om kinesisk kultur. Jag tyckte den var mycket fin, mycket uppriktig. Den sade: Låt oss vara människor och tillåt oss vara människor. Det var andligt och det uppskattade jag. Jag tyckte om sångerna och musiken liksom det tvåsträngade instrumentet, erhun. Den gav mig gåshud. Den fick mig nästan att gråta.

I sitt sällskap hade Lena Greve, Peter Thorup som är dataexpert och arbetar på ett stort amerikansk dataföretag. Han var fascinerad över Shen Yuns synkronisering, och uttrycksfullhet i danserna.

– Som grupp framträdde de med exakthet, de rörde sig likadant. De dansar både i en grupp och dessutom de är bra även individuellt. De gör ett mycket bra framträdande, säger Peter Thorup.

Dansarna gör hopp och snurrar och de har kontroll över kroppen såg Peter Thorup som såg på dansarna ur en gammal gymnasts ögon.

– Du kan lära dig hoppa, du kan lära dig dansa, men de sträcker sig längre. Det var förunderligt.

Medrapportering av Sarah Lu