Erfarna dansare inspireras av Shen Yun
Liz Fitchett Tillotson, koreograf, tillsammans med dottern Priscilla Tillotson, på Academy of Music, i Philadelphia, den 23:e februari. (Foto: Sherry Dong/Epoch Times)


En ung dansare och hennes mor, en erfaren koreograf, var på Shen Yun Performing Arts premiärkväll i Philadelphias Academy of Music.

Liz Fitchett Tillotson äger en dansstudio, JovoDance, tillsammans med Scott Jovovich, prisbelönt Broadwaydansare i New York. Parets dotter, Priscilla Tillotson, 21 år, har dansat sedan hon lärde sig att gå.

Apropå precisionen och styrkan hos Shen Yuns dansare, sade Tillotson, som har varit danslärare och koreograf i över 22 år:

– Jag tror aldrig jag har sett det utföras så bra på scen.

– Det de utför är helt otroligt, och så vackert, tillade hon.

– Stegen är otroligt svåra, det förstår man som dansare. När dansarna landar från ett hopp, träffar de markeringen utan någon extra rörelse och de är inte uttröttade. Det ser ut som om de inte ens hade börjat dansa än, sade hon.

Kinesisk klassisk dans innehåller ett brett register med unika ställningar, tekniska rörelser och svåra volttekniker. Det är världens mest omfattande danssystem.

– Något som är mycket svårt får de att se väldigt lätt ut. De får det att se ut som att vem som helst i publiken kunde kliva upp på scenen och göra om samma sak. Det är så vackert gjort, sade Tillotson.

Dottern höll med sin mor och kallade det svåra utförandet av dansrörelserna “storslaget”.

– Kvinnorna gör allt som männen gör och det är respektingivande, sade den unga dansaren.

Enligt Shen Yuns programbok, “Av alla traditionella, kinesiska konstformer är klassisk, kinesisk dans det som bäst kan väcka liv i den forna kulturens djup och rikedom”.

Tillotson noterade att olika regioner i Kina har olika sorters danser, vilka alla hänger ihop med deras kultur.

– Jag är verkligen imponerad! Jag var ofta helt mållös under föreställningen. Färgerna är också fantastiska, sade hon.

– Jag uppskattar det arbete de lägger ner, för det är inte lätt. Färgerna, iscensättningen och deras specialeffekter är helt otroliga.

Hon sade att det var första gången de såg Shen Yun och det var, “en stor gåva till oss från min bror och hans fru. Det har öppnat upp en helt ny värld för oss.” Hon sade också att om hon skulle få en möjlighet så skulle hon definitivt ta med alla deras danselever för att se föreställningen.

Sherry Dong och Andrea Hayley var reportrar.

New Yorkbaserade Shen Yun Performing Arts har tre danskompanier som turnerar samtidigt runtom i världen.

Shen Yuns Performing Arts Touring Company har på sin Europaturné nu nått Bregenz i Österrike där de framträder 4-6 mars.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.