Erfarenhet förbättrar beredskapen
Myndigheter i Bangladesh och östra Indien har evakuerat hundratusentals människor från de sårbara kustområdena. AFP PHOTO/Farjana KHAN GODHULY


Cyklonen Sidr som under torsdagen svepte in över de södra delarna av Bangladesh har förstört hus och byggnader och vattennivån i regionen har stigit flera meter. Hittills uppges omkring fem hundra personer ha omkommit.

Samtidigt rapporterar bland andra Röda korset att beredskapssystemet förbättrats, inte minst sedan en halv miljon människor miste livet då en så kallad supercyklon svepte in över området 1970. I Bangladesh kommer monsunperioderna två gånger årligen.

Myndigheter i både Bangladesh och östra Indien har evakuerat hundratusentals människor från de sårbara kustområdena och 40 000 frivilliga från Bangladeshs Röda Halvmåne uppges ha gått ut med sirener, megafoner och trumslag för att varna befolkningen sedan i onsdags.

– Beredskapen i Bangladesh är ett gott exempel på när människan sätts i centrum, något som gör det möjligt att skapa en fungerande kedja mellan de nödvändiga tekniska insatserna, kontakterna med meteorologiska institut och radiosystemet, och människorna utan TV och radio i avlägsna byar, säger Nina Paulsen, handläggare för Sydasien på Röda Korset, i ett pressmeddelande.

Det avgörande är om lokalbefolkningen kan förstå och använda de tekniska beredskapssystemen anser hon.