Erdogan har problem
En man viftar med en flagga vid en barrikad som satts i brand då demonstranter gick i klinch med den turkiska polisen under en demonstration 22 december i den asiatiska delen av Istanbul. (Foto: Bulent Kilic / AFP)


Turkiets premiärminister utmanade sina rivaler på söndagen, 22 december. Han varnade för att han kommer att ”bryta av deras händer” om de använder anklagelserna om korruption på hög nivå för att undergräva hans styre.

Hans uppeldade kommentar kom efter att kravallpolis avfyrat tårgas och vattenkanoner för att skingra tusentals regeringsfientliga demonstranter i Istanbul med krav på regeringens avgång, uppger AFP.

Tidigare i veckan häktade turkisk polis 49 personer i Istanbul och Ankara och det utfärdades husrannsakan för ytterligare sju. Bland de fanns både välkända affärsmän, byråkrater och söner till tre ministrar. Polisens operation ingick som en del av en utredning om påstådda bedrägerier och mutbrott.

Bland de häktade fanns sönerna till ekonomiminister Zafer Çağlayan, inrikesminister Muammer Guler och miljö- och utvecklingsminister Erdogans Bayraktar. Några andra högt uppsatta personer var den kände affärsmannen Ali Agaoglu, statsbanken Halkbanks vd Suleyman Aslan och Reza Zarrab, affärsman från Azerbajdzjan. Alla uppges ha nära band till det regerande AK-partiet.

De anklagades för penningtvätt, guldsmuggling, illegala penningtransaktioner och mutor till offentliga tjänstemän. De anklagas också för att ha agerat i strid mot lagen om skydd av natur och kultur.

Enligt politiska kommentatorer berodde tisdagens sammandrabbning mellan Erdogans regering och det en gång nära allierade Gulen-rörelsen. Spänningarna som började för några år sedan har på sista tiden ökat på grund av oenighet om nedläggning av universitetsförberedande skolor och utbildningscentra.

Krisen i Turkiet har skakat börsen och den turkiska liran sjönk.

Erdogan har sparkat dussintals med poliser inklusive Istanbuls polischef för att han samarbetade utan lov med den pågående utredningen.

När Erdogan besökte supportrar i Svarta havsprovinsen Samsun, kritiserade han ambassadörer som han tyckte hade lagt sig i.

”Härifrån uppmanar jag dig, gör ditt jobb, om du inte håller dig till din plikt, utvidgars vår regerings rättsområde. Vi behöver inte hålla dig kvar i vårt land”, sade han enligt The Telegraph.

Gulenrörelsen är en global religiös och social rörelse ledd av den turkiska islamistiske lärde, Fethullah Gulen som lever i USA. Det är en trosinspirerad kulturell utbildningsrörelse vars grundläggande principer härrör från islamiska värderingar. Den får mycket kritik för att vara involverad i turkisk politik, för att äga tillgångar i media och andra affärsområden. Det sägs att rörelsen har nära band till polisiära och rättsliga organisationer i Turkiet.

Tilläggsrapportering Epoch Times Sverige