Engelsman talar flytande walesiska efter stroke
Engelsmannen Alun Morgan fick använda en ordbok för att lära sig engelska på nytt efter att ha vaknat upp från en stroke och talade walesiska. (Hemera Technologies/Photos.com)


En pensionerad engelsman vaknade upp och talade walesiska och var tvungen att lära sig engelska på nytt efter att ha drabbats av en allvarlig stroke och varit medvetslös i tre veckor.

Alun Morgan, 91, bor i Somerset i England men bodde en tid i Wales för 70 år sedan som barn när han evakuerades dit under andra världskriget. Han lärde sig aldrig tala walesiska men levde bland walesisktalande personer fram till att han fyllde 10 år. En förklaring är att han snappade upp språket utan att inse det och att den här förmågan låstes upp vid stroken.

”Det var en fantastisk upplevelse när jag efter två eller tre dagar, då jag blev lite klarare i huvudet, upptäckte att jag helt och hållet var walesisktalande, och att bara min fru kunde förstå mig”, sade Morgan i en intervju med The Telegraph.

Gradvis kom hans engelska tillbaka, men det var inte lätt, enligt Morgan.

”När jag märkte att jag bara pratade walesiska fick jag komma på ett sätt att lära mig engelska, så jag skaffade mig tidigt en bra walesisk ordbok. Den tittade jag i hela tiden för att försäkra mig om att orden jag använde var korrekta”.

Morgan har diagnostiserats ha en typ av hjärnskada som kallas afasi, som påverkar de områden i hjärnan där språket koordineras. Andra människor har haft liknande tillstånd och till slut fått syndromet Foreign Accent Syndrome, som förändrar personernas tal och hur de formar orden.

Chris Clark på en förening för strokedrabbade i Storbritannien sade till The Telegraph att afasi kan begränsa människors förmåga att kommunicera.

”Stroke kan få stora effekter på individer och leda till personlighetsförändringar och fysiska förändringar”, sade han.

”Vid en stroke stryps blodförsörjningen till hjärnan och i de områden som får brist på syre dör hjärncellerna vilket gör att skador kan uppstå”.

Översatt från engelska