En tredje iransk diplomat hoppar av
Iranske diplomaten Hossein Alizadeh ställer upp för ett porträtt i Helsingfors den 11 september. Alizadeh, som hoppade av på måndagen den 6 september, fick i helgen sällskap av Farzad Farhangian. Han är den tredje iranske diplomaten som har hoppat av i år och anslutit sig till den politiska oppositionen mot president Mahmoud Ahmadinejad. (Foto: Roni Rekomaa / AFP / Getty Images)


Det har nu kommit rapporter om att en tredje iransk diplomat hoppat av i Europa. Detta sker samtidigt som det sätts hård internationell press på Iran rörande landets kärnenergiprogram samtidigt som kontroverserna på grund av en försenad frigivning av en av tre amerikanska vandrare fortsätter.

Farzad Farhangian, pressattaché vid den iranska ambassaden i Bryssel, lämnade ambassaden och hoppade av till Norge på fredagen den 10 september, rapporterar AP.

Farhangians avhopp följer på två andra iranska diplomaters avhopp, Hossein Alizadeh, som hoppade av på måndagen den 6 september, och Mohammed Reza Heydari, som hoppade av i januari i Norge.

– Jag anser mig inte längre vara en diplomat som stödjer en brutal iransk regim, sade Alizadeh i en intervju med AP.

Avhoppen symboliserar hur den iranska regimens makt glider allt längre bort från ett folk med allt större missnöje med regeringsmakten, säger analytiker.

Upploppen tog full fart till följd av det som man antog var ett riggat resultat i presidentvalet sommaren 2009. Man vägrade i valet godkänna den populäre reformistiske Mir-Hossein Mousavi som segrare, medan den dåvarande iranske presidenten blev godkänd för en andra ämbetsperiod.

Upploppen efter presidentvalet resulterade i de största demonstrationerna i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979.

Eftersom regimen krossade demonstrationerna med hjälp av militärpolisen i alla större iranska städer, har missnöjet bland de flesta av landets medborgare pyrt under ytan. Men det som kallas den ”gröna revolutionen” är fortfarande aktiv och växer i tysthet i Iran.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42580/