En sann kärlekssaga
Brudparet vinkar till en glad folkmassa från slottets balkong. (Foto: Qu Jian, NTDTV)


– Jag vill tacka det svenska folket för att ni gett mig min prins, sade kronprinsessan Victoria när hon och prins Daniel mötte den värme som utstrålade från det enorma folkhavet framför Logården vid det kungliga slottet på bröllopsdagen.

Hurraropen rungade och flaggor viftades, bland de tiotusentals glada människor som hade kommit till slottet. Det var som folk hade gått man ur huse för att se det strålande brudparet som nu hade anlänt till slottet efter sin färd med bröllopsslupen Vasaorden.

Kronprinsessan Victoria fortsatte med att säga till det svenska folket:

– Ert stöd betyder oerhört mycket för oss, mer än ni någonsin kan ana, … och vi kommer aldrig att glömma den här dagen.

Efter att ha tagit emot folkets hyllningar fortsatte brudparet med familj, vänner och inbjudna kungliga gäster in i slottet för att ta bröllopsbilderna: en viktig ceremoni som beräknades ta upp till ett par timmar i anspråk, och sedan började middagen.

Sammanlagt kom 520 gäster på bröllopsmiddagen, enligt SVT.

Det hölls flera rörande tal till brudparet under middagen. Kungen höll ett oerhört vackert tal där han även hyllade sin hustru, som han just denna dag för exakt 34 år sedan, gifte sig med.

Brudgummens far Olle Westling berättade vid bröllopsmiddagen:
– Vi blev väldigt glada den dag Daniel berättade att han träffat en flicka som han ville ta med sig hem och presentera för oss i familjen. Att det var just den flickan det hade vi inte räknat med.

Prins Daniel, som efter vigseln blivit riddare av Serafimerorden fick precis som de andra talarna stående ovationer efter sitt tal, där han gjorde en analogi till en känd saga:

– Det var en gång en ung man som kanske inte var en groda, i början på sagan som Bröderna Grim berättade. Men han var i vilket fall som helst ingen prins. Den första kyssen ändrade inte heller på detta. Hans omvandling kunde inte ha skett utan stöd från den vise kungen och drottningen som hade regerat i riket under många år och som var fulla av visdom, erfarenhet och hade goda hjärtan.

Som ett exempel på kronprinsessan Victorias kärleksfulla hjärta, berättade Daniel om den gången hon skulle till Kina på ett officiellt uppdrag. Hon skulle vara borta i en månad. Natten innan hon åkte skrev hon ett brev för varje dag hon skulle var borta och lade dem i en ask som han hittade efter att hon åkt iväg.

Efter middagen serverades bröllopstårtan som var 330 cm hög och hade elva våningar. Brudnäbbarna var också på plats för att smaka på kronprinsessparets bröllopstårta.

När det var dags för bröllopsvalsen visade det sig att brudparet hade övat in en gammaldags vacker inledning på dansen. Den gav kommentatorerna på SVT tio poäng.

Daniel gav ett löfte vid middagen, att han skulle göra allt han kan för att Victoria ska förbli så lycklig som hon var denna dag.

– Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så, sade prins Daniel i slutet av sitt tal vid middagen på slottet.

Alla som såg paret tillsammans denna dag kunde inte missa att här satt kärleken i högsätet.

 


Vy från slottet över Stockholms vatten. (Foto: Tony Lingefors)

Vy från slottet över Stockholms vatten. (Foto: Tony Lingefors)