En mörk dag i vår historia
Tasuo Fukuda, Japans premiärminister lägger ned en krans vid den 63:e minnesstunden för atombombsoffren i Hiroshima den 6 augusti 2008. (Foto: STR / AFP Photo / JIJI Press)


Den japanske premiärministern Tasuo Fukuda var i Hiroshima den 6 augusti för att lägga ned en krans till minnet av den fruktansvärda dagen för 63 år sedan då staden bara försvann.

Tre dagar senare, den 9 augusti 1945 detonerade en till atombomb, över Nagasaki. Allt detta ledde till japanernas kapitulation och det andra världskriget kunde avslutas. Som tur är, var dessa två atombomber de enda som använts i krig, hittills. I dag står de båda städerna, Hiroshima och Nagasaki, som symboler för arbetet mot kärnvapen.

Följderna av bomberna var fruktansvärda och följdverkningarna är fortfarande fruktansvärda för de drabbade. Omkring 300 000 människor beräknas ha avlidet ögonblickligen och många fler dog av strålskadorna efteråt.

Många av de överlevande drabbades av bland annat leukemi och andra cancerformer, i större utsträckning än befolkningen i Japan i övrigt. Barn har fötts med missbildningar eller döda och åtskilliga tusentals människor får fortfarande medicinsk behandling för något som hände för 63 år sedan.

Hiroshimas borgmästare sade i dagens tal att han hoppas att den nästkommande presidenten i USA ska arbeta för ett förbud mot kärnvapen.