En miljon aktivister hålls fängslade i Kina


Det kinesiska kommunistpartiets 60-årsdag har passerat, men det är fortfarande en miljon kinesiska människorättsaktivister som sitter fängslade i Kina enligt en rapport som släpptes av Chinese Human Rights Defenders (CHRD) på deras hemsida den 2 oktober.

Hemsidan tillade att siffran är omöjlig att verifiera.

De lokala myndigheterna i Kina gjorde konstanta tillslag under en månads tid för att eliminera så kallade ”instabila faktorer” och försäkra sig om ”social stabilitet” under firandena den 1 oktober.

Många dissidenter, religiösa och människorättsaktivister greps eller sattes i husarrest.

En man vid namn Li från Shanxiprovinsen sade:
– Det greps avsevärt fler än en miljon petitionärer runt nationaldagsfirandet. Jag vet själv om att 7000 har gripits. Det är skrämmande siffror.

Zhang Junling, medlem av Great Allliance of Chinese People Suffering from Injustice sade till Radio Free Asia:
– Petitionärer från Shanghai sitter endera i husarrest eller hålls inspärrade utan korrekta procedurer. De har exempelvis beordrat folk att ”resa” och även gett folk pengar och beordrat dem att stanna hemma och sen skickat över två man för att bevaka dig. Såhär har det gått till över hela landet.

En man vid namn Ge från Yangpudistriktet i Shanghai sade:
– Mer än en miljon människor har frihetsberövats.

Myndigheterna fortsatte med gripandet efter att militärparaden den 1 oktober var över, enligt rapporten.

Lin Xuguang från Canshandistriktet i Fuzhou lämnade Peking på morgonen den 1 oktober och greps samma kväll vid Zhangjiakou.
– Jag greps vid 18-tiden, nu håller de mig i en källare. Jag greps av representanter från Fuzhou som jobbar i Peking.

Fan Guijuan, vars hus revs för World Expo i Shanghai, greps i Peking och skickades tillbaka till Shanghai den 25 september. Hon låstes genast in. Hennes exmake Feng hoppades att media ska föra hennes talan.

– Fan Guijuan greps igen. Min son har ingenstans att bo, hans mor är inlåst. Han är mycket orolig. Vi hoppas att Radio Free Asia hjälper oss att få rättvisa, sade han.

Petitionärer i Shanghai sade att stadens myndigheter beordrat dem att skriva på ett medgivande att de inte skulle bege sig till Peking för att appellera. De som vägrade skriva på sattes i husarrest.

Xi Renti, som greps i Tianjin, har suttit i husarrest i mer är 17 dagar.
– Jag hålls fortfarande instängd i ett underjordiskt hotell så att jag inte ska kunna ta mig till Peking. Här finns ytterligare tre personer, min äldre syster, min make och en annan person vid namn Dong Yingyun, sade hon.

Myndigheterna i Shanghai har även hållit noggrann uppsikt över den välkände människorättsaktivisten Zheng Enchong. Poliser övervakar honom innanför och utanför hans hus. Hans frisör, Tong Guoqing, sade till reportern:
– Den här gången är övervakningen ännu strängare än under OS. Ingen tillåts besöka honom. Jag fick inte träffa honom fastän jag klipper honom varje månad.

Översattf från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23735/