En lyckad integrering av invandrare
Folk köper bakverk på Mormors bageri i Lund den 17 mars 2007 (Foto: AFP/Ola Torkelson)


Integrationsverket kommer att läggas ner och verksamheten placeras under Migrationsverkets vingar enligt den nya borgerliga regeringens planer. Integrationsverkets ambitioner var att integrera invandrare till det svenska samhället. Mormors bageri visar att drömmen kan bli sann.

Mormors bageri startades av två invandrare, av Zozek Mohammed som är irakisk sunni och Farhad Akhondipour, en iransk shiite. Båda flydde kriget och kom till Sverige. I Lund startade de sitt företag i bageribranchen.

Bageriet var en lyckad satsning. De traditionella svenska bakverken är efterfrågade hos alla älskare av tårtor, vetebullar, wienerbröd, muffins, med mera, med mera. Bageriets namn ger associationer till bakverk från mormors tider och många av oss minns från barndomen vår egen mormors bullbak och andra läckerheter.

Denna berättelse ger en glimt av ljus till Sveriges ansträngningar att integrera invandrare till det svenska samhället. Det kan också ge indvandrare hopp om att satsar man på sina resurser och kunskaper kan man uppnå lyckat resultat.

Källa: AFP-bilden – Sophie Mongalvy