Kultur | Mötet

En gastronomins lejonkung

Karl Beijbom
Karl Beijbom
loadingSom barn ville Carl Jan Granqvist bli kalasfurste. Som vuxen blev han gastronomins lejonkung.
Foto: Karl Beijbom
Som barn ville Carl Jan Granqvist bli kalasfurste. Som vuxen blev han gastronomins lejonkung. Foto: Karl Beijbom

Carl Jan Granqvist är en symbol för den goda maten och den goda smaken. Han är även en gentleman, med sin värme, charm och humor. Som entreprenör, inspiratör och livsnjutare har han format den svenska måltidskulturen under decennier, och inom gastronomin betraktas han som en lejonkung.

Kost är för Carl Jan Granqvist endast glädjen att vara mätt, medan gastronomi är glädjen över livet – en konstform som består av utsökta råvaror, excellent hantverk och konstnärlig gestaltning, där upplevelsen måste genomsyras av poesi.

Han har utvecklat Grythyttans Gästgivaregård till en gastronomisk katedral och satt djupa avtryck på riksnivå genom att inrätta Restauranghögskolan och Måltidens hus i Norden. Carl Jan Granqvist är i dag hedersdoktor i måltidskunskap vid Örebro universitet och professor emeritus i måltidskonst vid Stavanger universitet.

Karl Beijbom
Karl Beijbom
Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Kultur | Mötet

En gastronomins lejonkung

Karl Beijbom
Karl Beijbom
loadingSom barn ville Carl Jan Granqvist bli kalasfurste. Som vuxen blev han gastronomins lejonkung.
Foto: Karl Beijbom
Som barn ville Carl Jan Granqvist bli kalasfurste. Som vuxen blev han gastronomins lejonkung. Foto: Karl Beijbom

Carl Jan Granqvist är en symbol för den goda maten och den goda smaken. Han är även en gentleman, med sin värme, charm och humor. Som entreprenör, inspiratör och livsnjutare har han format den svenska måltidskulturen under decennier, och inom gastronomin betraktas han som en lejonkung.

Kost är för Carl Jan Granqvist endast glädjen att vara mätt, medan gastronomi är glädjen över livet – en konstform som består av utsökta råvaror, excellent hantverk och konstnärlig gestaltning, där upplevelsen måste genomsyras av poesi.

Han har utvecklat Grythyttans Gästgivaregård till en gastronomisk katedral och satt djupa avtryck på riksnivå genom att inrätta Restauranghögskolan och Måltidens hus i Norden. Carl Jan Granqvist är i dag hedersdoktor i måltidskunskap vid Örebro universitet och professor emeritus i måltidskonst vid Stavanger universitet.

Karl Beijbom
Karl Beijbom
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025