En gammal man vid gränsen förlorar sin häst


Katastrofer och välsignelser föds ur varandra och deras omvandling är svåra att förutse.

Det fanns för länge sedan en gammal man som levde vid landets norra gräns. Hans yrke var att föda upp hästar. En dag upptäckte han att hans häst hade försvunnit in i det angränsande landet Hu. Hans grannar tyckte synd om honom, men den gamle mannen sade: ”Vem vet, det här kommer kanske att vändas till en välsignelse.”

Ett par månader senare återvände plötsligt den saknade hästen med en annan fin häst i släptåg. Grannarna kom för att gratulera den gamle mannen till hans goda tur. Men den gamle mannen sade: ”Vem vet, det här kommer kanske att vändas till en olycka.”

Han son älskade att rida på den fina hästen och en dag föll han av hästen och bröt sina ben och blev lytt. Grannarna kom för att trösta den gamle mannen som svarade: ”Vem vet, det här kommer kanske att vändas till en välsignelse.”

Ett år senare invaderades landet av grannlandet Hu och alla unga och starka män blev inkallade att slåss i kriget, vilket slutade med att nio av tio blev dödade. Sonen som hade blivit lytt, stannade hemma och hans liv blev skonat.

Välsignelser kan bli till olyckor, vilka sedan kan omvandlas till välsignelser. Den omvandlingen slutar aldrig och det mysteriet förblir för evigt olöst.

Källa: ”Lessons in Human Life” in ”Huai Nan Zi,” compiled by Liu An (179 – 122 B.C.) in the Western Han Dynasty

Översatt från engelsk version.