En annan fackla färdas genom världen
Representanter för förföljda kristna i Kina och människor som drabbats av folkmordet i Darfur sprang med facklan för mänskliga rättigheter genom New York tidigare i april. (Foto: Dayin Chen/The Epoch Times)


Samtidigt som Pekings officiella olympiska fackelstafett endast besökte en amerikansk stad, San Francisco, har fackelstafetten för mänskliga rättigheter redan passerat 20 stycken och fler blir det innan denna alternativa fackla lämnar Nordamerika.

Medan den olympiska facklan är välkänd och har behövts gömmas från tusentals demonstranter, har facklan för de mänskliga rättigheterna överraskat åskådare runt om i världen med sitt sätt att väcka uppmärksamhet kring den kinesiska regimens kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Under vår rutt visste människor som vi passerade först inte vad detta är för något, men när de läste på våra skyltar och tröjor började folk på gatorna att applådera och vinka. De ropade och gjorde tummen upp, sade Louie Russo som sprang med facklan i New York tidigare i april.

Med anhalter överallt från San Francisco till Boston sedan slutet av mars, har fackelstafetten för de mänskliga rättigheterna ökat medvetenheten om förföljelsen av tibetaner, Falun Gong, kristna, muslimer, demokratigrupper och många andra i Kina.

– Jag har talat med många människor och reportrar som egentligen inte visste hur illa ställt det är i Kina, sade Susan Prager, projektledare för fackelstafetten i USA.

Enligt Amnesty har situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina faktiskt blivit värre för många grupper inför sommar-OS i Peking. Detta i motsats till vad den kinesiska kommunistregimen lovade då Kina år 2001 tilldelades OS.

”Officiella uttalanden tyder på att OS används för att berättiga förtryck med svepskälet att ’skapa harmoni’ eller ’social stabilitet’, snarare än att fungera som en katalysator för förändringar”, säger Amnesty.

Initiativet till Fackelstafetten för mänskliga rättigheter togs av en stödgrupp till Falun Gong och har bland annat väckt medvetenhet kring den kinesiska kommunistregimens stöd till den sudanesiska regimen och dess folkmord i Darfur samt det förtryckande militärstyret i Burma.

I New York samlades nära tusen personer för att närvara vid fackelceremonin på det historiska Union Square den 13 april. En rad talare pratade om brotten som begåtts och fortfarande begås av den kinesiska regimen.

Tsering Palden, ordförande för den tibetanska ungdomskongressen, talade om bristen på grundläggande rättigheter såsom trosfrihet i Tibet.

– De kontrollerar hur många munkar och nunnor som får komma in i klostren. Innan munkarna och nunnorna går in i klostren måste de fördöma Hans Helighet Dalai Lama. De tillåts inte ha bilder på Hans Helighet Dalai Lama fastän han är deras religiösa ledare.

Levi Browde, ordförande för Falun Dafas informationscenter, belyste förföljelsen av Falun Gong genom att återge berättelsen om Yu Zhou från Peking, en folkmusiker och utövare av Falun Gong.

– Den 26 januari körde Yu Zhou och hans fru från sin inspelningsstudio då de blev upplockade av Pekings myndigheter och fördes till ett häkte. Tio dagar senare var Yu Zhou död. Hans fru är, såvitt vi vet, kvar i fängelset och vet eventuellt inte ens vad som har hänt hennes make.

Penelope Beasley från den kristna stödgruppen Voice of the Martyrs sade att den kristna kyrkan i Kina kontrolleras av det kinesiska kommunistpartiet och att många kristna blir förföljda. Enligt Beasely sitter 35 000 personer fängslade.

– Vad som lärs ut, vad man kan säga, hur många medlemmar man har; allting kontrolleras av kommunistpartiet. Partiet är chef över kyrkan, men den riktiga chefen över den kristna kyrkan är Jesus, inte kommunistpartiet, sade hon.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-24/69659.html