Emma Kirkby hänförde Uppsala med 350 år gamla toner
Emma Kirkby i Uppsala konsert och kongress i lördags. (Foto: Christian Lindberg)


I lördags fick Uppsala Konsert och Kongress celebert besök av Emma Kirkby, världskänd sopran som tillsammans med andra kända musiker framförde ”The Queen’s Music”. Det var första gången på 350 år som dessa verk uppfördes i Sverige.

Det blev en minnesvärd eftermiddag då den skandinavisk-engelska musikerkonstellationen bestående av Emma Kirkby (sopran), Susanne Rydén (sopran), Peter Harvey (baryton), Mime Yamagiro Brinkmann (cello) och Lars Ulrik Mortesen (cembalo) lät publiken uppleva musiken såsom den en gång framfördes för drottning Kristina.

Inte heller var det en slump att det var i just Uppsala som konserten hölls. Staden var på drottning Kristnas tid ett viktigt kulturcentra i Sverige.

En annorlunda och speciell upplevelse var det att höra berättelsen om Gustav II Adolfs död framförd på italienska. Samtliga artister var både skickliga och samspelta i sina framföranden. Det som fångade publiken mest var Emma Kirkbys soloframträdande. Med sin kristallklara röst fängslade hon publiken och gjorde det hela till en magisk föreställning.