Elva sibiriska tigrar dog i kinesiskt zoo
Elva sibiriska tigrar har dött under oklara omständigheter de tre senaste månaderna i en djurpark i nordöstra Kina. Tigern på bilden har inget samband med händelsen.(Foto: Ishara S.Kodikara/AFP)


I år är det tigerns år enligt den kinesiska kalendern, därför ges  elva sibiriska tigrars död  en extra framträdande plats inom djurskyddsfrågan.Tigrarna har dött i en djurpark i nordöstra Kina under oklara omständigheter under de tre senaste månaderna. Enligt djurparkens chef dog de på grund av sjukdomar, men åsikterna går isär.

Det var i Shenyang Forest Wild Animal Zoo i Liaoning-provinsen i nordöstra Kina som de elva sällsynta sibiriska tigrarna hölls i fångenskap. Djurparkens chef hävdar att tigrarna dog av olika sjukdomar men enligt den lokala Naturskyddsföreningens talesman, Liu Xiaoqiang, skulle orsaken varit undernäring, rapporterar BBC News.

Nyheten aktualiserar frågan om hur man behandlar tigrar i fångenskap. I Kina lever endast 50 tigrar kvar i vilt tillstånd medan runt 5000 lever i djurparker.

Tigrarna skall ha matats med billiga kycklingben. Enligt Liu Xiaoqiang hölls tigrarna  i mycket små burar som begränsade deras rörelsefrihet och bidrog till att sänka deras motståndskraft mot sjukdomar. Men vad som än orskade tigrarnas död väcks oundvikligen frågor om hur djuren behandlas i Kina.

Djurskyddsföreningar anser att det helt enkelt inte finns tillräckligt skydd för tigrar i landets djurparker. I Kina förekommer det också handel med tigerdelar vilka används för att behandla bland annat reumatism.