Elfenbenskustens Gbagbo i förhandlingar med FN
Internationellt erkända ledaren Alassane Ouattaras FRCI-soldater kör ett beväpnat fordon framför Golf Hotel i Abidjan den 5 april. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Reuters rapporterade i tisdags att Elfenbenskustens starke man Laurent Gbagbo skulle ha varit i förhandlingar med FN och citerade en icke namngiven FN-tjänsteman. Tjänstemannen sade också att Gbagbo hade begärt FN:s beskydd.

Påståendet avvisades av Gbagbo själv några timmar senare. Han pratade med den franska TV-kanalen LCI via telefon och sade att han inte hade för avsikt att avgå och fortfarande anser sig vara den legitima härskaren i landet.

Enligt BBC är Gbagbo i en bunker med sin familj under sitt hem i Abjidjan. Lojala styrkor till Gbagbos motståndare, den folkvalda presidenten Alassane Ouattara, sade att de har bunkern omringad.

Gbagbo har vägrat att avgå från makten och frånträda sitt ämbete efter att han förlorat presidentvalet i november 2010. FN och den Afrikanska unionen har både erkänt Ouattara som den rättmätige presidenten.

En talesman för Gbagbo bekräftade att han befann sig i förhandlingar. 
-De förhandlar också om rättsliga och säkerhetspolitiska förutsättningar för Gbagbos läger och hans släktingar, sade företrädaren Don Mello till BBC.

De Ouattara-trogna inledde förra veckan ett starkt offensiv för att driva Gbagbos styrkor ut ur huvudstaden och gjorde anspråk på stora delar av landet.

Franska fredsbevarare, som stöds av FN, tog över det västafrikanska landets största flygplats för att hjälpa utländska civila och se till att koalitionens flygplan kan lyfta säkert. Under de senaste dagarna, har Gbagbos styrkor allt mer använt ”granatkastare, raketdrivna granater och tunga kulsprutor mot civilbefolkningen, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Rapporter på måndagen sade att koalitionens styrkor angripit både Gbagbos artilleri och tunga vapenarsenaler vid militärbaser i staden.

President Barack Obama fördömde på tisdagen officiellt blodsutgjutelsen i Elfenbenskusten och sade att han stödjer både de franska och FN:s insatser i landet.

Men ”det våld som vi ser skulle ha kunnat undvikas ifall Laurent Gbagbo hade respekterat resultatet av förra årets presidentval”, konstaterade han.

Översatt från engelska