Elen beräknas vara tillbaka i kväll
(Foto:AFP/Romeo Gacad)


Antalet hushåll som blivit strömlösa efter stormen på nyårsdagen minskar. I eftermiddag var det omkring 3 300 som saknade ström. Kraftbolaget Eon räknade då med att alla skulle ha elen tillbaka under kvällen.

På eftermiddagen arbetade 350 anställda inom Eon med att röja upp bland de träd som lagt sig över ledningar och i en del fall knäckt ledningsstolpar.

– Vädret har gynnat uppröjningsarbetet och de allra flesta kommer att få strömmen tillbaka framåt klockan 22, sade Jan-Erik Olsson, informationschef på Eon elnät till TT på eftermiddagen.

Han tycker att uppröjningen gått bra med tanke på blåsten.

– Det var en rejäl vinterstorm med upp till orkanbyar i stora delar av södra Sverige.

På eftermiddagen var det ungefär 2 500 elabonnenter
i Kronobergs län som saknade ström. Framför allt var det Ljungby kommun som var drabbat men även i Älmhult, Markaryd, Alvesta och Tingsryd var det många som var utan el.

Räddningstjänsten i Ljungby körde på förmiddagen ut en del elverk till hushåll som saknade ström och lånade även ut kaminer. En del insatser gjordes också för att röja mindre vägar från nedblåsta träd.

– Det är tur att det är så pass varmt och inte fler minusgrader, säger Ola Johannesson, chef för räddningstjänsten i kommunen.

Ovädret drog in med hårda vindbyar under måndagskvällen och som mest var 30 000 hushåll utan ström.

Stormen blev dock relativt kortvarig och drog så småningom österut. Länsstyrelsen i Kronobergs län bedömde att den inte behövde upprätta någon kriscentral.

På tisdagseftermiddagen var också drygt 400 abonnenter utan el i Halland och omkring 380 i Skåne. Där var det Halmstad, Hylte, och Osby som berördes främst.


(Foto: AFP/Richard Bouhet)

(Foto: AFP/Richard Bouhet)