Eldupphör i östra Ukraina inleds på söndag
Rysslands president Vladimir Putin efter förhandlingarna om eldupphör i presidentpalatset i Minsk den 12 februari 2015. (Foto: Sergei Gapon/AFP/Getty Images)


Efter 16 timmars förhandlingar mellan Ryssland, Ukraina, Frankrike och Tyskland i presidentpalatset i Vitrysslands huvudstad Minsk kom man till slut fram till en uppgörelse i Ukraina-krisen.

Klockan 00.01 lokal tid, på söndag den 15 februari inleds eldupphör i östra Ukraina. Dagen efter, den 16 februari ska tillbakadragandet av tunga vapen börja och vara avslutat inom två veckor.

Överenskommelsen är dock full av potentiella fallgropar och vid tillkännagivandet skilde det sig mellan Ryssland och Ukraina om vad man kommit överens om.

Rysslands president Vladimir Putin sade till media att avtalet förutser en särskild status för Ukrainas utbrytarregion och föreskrifter för att hantera gränsproblem och humanitära frågor.

Ukrainas president Petro Porosjenko sade att det inte fanns någon överenskommelse om någon autonomi eller federation för östra Ukraina. Detta har Ryssland länge efterfrågat för att kunna bibehålla sitt inflytande över Ukraina och hindra landet att gå med i Nato.

Uppgörelsen hade som villkor att det ukrainska parlamentet ger omfattande befogenheter till de östra regionerna för att kunna återställa Ukrainas kontroll av gränsen mot Ryssland. Detta krav kan dock få det att hetta till i den politiska debatten i Kiev.

En annan olöst nyckelfråga är situationen i staden Debaltseve som är regeringskontrollerad men omringad av rebeller. Där fortsatte striderna rasa medan förhandlingarna mellan de fyra ledarna hölls.

En strimma av hopp

– Vi kan nu se en strimma av hopp, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel som tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande ledde samtalen i Minsk.

– De första konkreta stegen måste förstås tas och vi står inför många stora hinder. Men ändå ger det vi uppnått betydligt större hopp än om vi inte nått fram till någonting alls.

En seger för Ukraina är att de rebellkontrollerade regioner som höll egna val i höstas, som inte godkändes av väst, måste hålla nya lokala val enligt ukrainsk lag.

Men en viktig eftergift mot Ryssland i uppgörelsen är kravet på att Ukraina genomför en konstitutionell reform som ger de östra regionerna mycket makt. Den inkluderar rätten att bilda sin egen polismakt och fri handel med Ryssland.

– Det var inte den bästa natten i mitt liv, men morgonen är bra tycker jag, eftersom vi har lyckats komma överens om det viktigaste trots alla svårigheter i förhandlingarna, sade Putin till journalister.

Hollande sade att han och Merkel kommer att hjälpa till att kontrollera vapenvilan i Ukraina och hyllade uppgörelsen som en ”lättnad för Europa”.

50 stridsvagnar skickades över från Ryssland

I Kiev, sade Ukrainas militära talesman Andriy Lysenko att trots de pågående fredssamtalen skickade Ryssland 50 stridsvagnar och ett dussin tunga vapen över den rebellkontrollerade gränsen under natten.

Det tidigare överenskomna eldupphör-avtalet från september föll snart när både ukrainska styrkor och rebeller försökte ta mer mark.

Porosjenko betonade att överenskommelsen innehåller ett tydligt åtagande att dra tillbaka alla utländska trupper, alla legosoldater från Ukrainas territorium. En hänvisning till de ryska soldater och vapen som Ukraina och väst säger att Ryssland har sänt in i östra Ukraina för att backa upp rebellerna.

Moskva har förnekat anklagelserna och säger att alla ryska soldater var frivilliga, men antalet tunga sofistikerade vapen hos rebellerna motsäger detta.

Mycket arbete återstår

Merkel sade att på slutet använde Putin påtryckningar mot separatisterna för att få dem att gå med på eldupphör.

– Jag har inga illusioner, vi har inga illusioner. Väldigt mycket arbete är fortfarande nödvändigt. Men det finns en verklig chans att göra saker bättre, sade hon.

Den fransk-tyska diplomatiska framstöten kom när USA: s president Barack Obama övervägde att skicka amerikanska vapen till Ukraina. Ett drag som Europa fruktade skulle förvärra situationen.

Den brådska som alla sidor verkade känna underströks av den extraordinära längden och svårigheterna i förhandlingen. De började på onsdag kväll och pågick hela natten. Skaror av reportrar väntade otåligt på resultatet i en konferenssal i Minsk.

Medan de fyra ledarna hyllade avtalet var Ryssland och Ukraina fortfarande oense om hur man skulle avsluta striderna runt Debaltseve. Staden är en viktig järnvägsknutpunkt mellan de två viktigaste rebellkontrollerade städerna i öst.

Putin sade att rebellerna anser att de ukrainska styrkorna är omringade och förväntas kapitulera medan Ukraina säger att deras trupper inte är blockerade.

Den ryska ledaren sade att fredsavtalet också bestämmer en divisionslinje från vilka tunga vapen ska dras tillbaka.

– Vi presenterades olika oacceptabla villkor för uttåg och kapitulation. Vi gick inte med på några ultimatum och förklarade bestämt att vapenvilan är ovillkorlig, sade Porosjenko.

Rebelledare går med på avtalet

Rebelledare berömde avtalet och sade att de är villiga att ge Kiev en ny chans.

– Vi ger Ukraina chansen att ändra sin konstitution, att ändra sin attityd, sade rebelledaren Igor Plotnitsky från Luhansk i rysk tv.

Rebelledaren Alexander Zakhartjenko från Donetsk sade att han kommer att lägga skulden på Kiev om elduppphör-avtalet kollapsar och sedan ”blir det inga nya möten och inga nya avtal”.

Översatt från engelska