Efterskalv försvårar räddningsarbetet i Italien
En äldre kvinna som evakuerats från sitt hem efter jordbävningen i Italien.Tillsammans med tusentals andra överlevande har hon fått tagit sin tillflykt till provisoriska tältläger. (Foto: Mario Laporta /AFP)


Flera starka efterskalv försvårar sökandet. Trots det gräver man fortfarande fram fler döda ur spillrorna efter Italiens värsta jordbävning på tre decennier. Hoppet finns fortfarande att man ska hitta överlevande.

Måndagens jordbävning som uppmätte 6.3 på Richterskalan, drabbade mellersta Italien. Antalet dödsoffer i Abruzzoregionen har stigit till 279 efter att räddningsarbetare hittat fler döda kroppar, inklusive två studenters, som låg begravda under en sovsal till ett studenthem.

”Jag är här av plikt, känslor och tacksamhet för allt som ni gör”, sade president Giorgio Napolitano till räddningsarbetarna efter att ha besökt ett provisoriskt bårhus, skriver Reuters.

Med närvaro av presidenten, känner vi oss omfamnade av hela Italien, sa Cesare Cardozo, präst i byn Onna, där 39 av de cirka 250 invånare dödades.

Värst drabbat är medeltida staden L’Aquila, där tusentals hus skadats eller förstörts av jordbävningen. Flera efterskalv i staden och i närliggande byar fortsätter att skrämma de överlevande.

Många av offren i jordskalvet var studenter vid L’Aquila-universitet. Minst 16 barn, däribland en fem månader gammal baby, dödades.

Omkring 17 000 människor tillbringade ännu en kall natt i tältbyar efter att ha blivit hemlösa.

Enligt räddningsarbetare minskar chanserna att hitta någon vid liv under den ödelagda staden för varje timme.

De har inte hittat någon som överlevt i mer än 30 timmar. Den sista person som räddats var en 20-årig kvinna som grävts fram ur ruinerna under ett fyravåningshus sent på tisdagen.

I sällsynta fall människor har överlevt mer än en vecka begravda under ruinerna efter en jordbävning. Regeringen har sagt att sökningsarbetet kommer att fortsätta åtminstone fram till påsk.