Efter vädjan vid klagomålskontoret i Peking kom förföljelsen
Kvinnor mediterar under Falun Gongs gruppövning i San Francisco den 15 oktober 2014. (Foto: Dai Bing/ Epoch Times)


Den 25 april samlas Falun Gong-utövare årligen framför kinesiska ambassader och konsulat runt om i världen, för att minnas kinesernas vädjan utanför klagomålskontoret vid regeringshögkvarteret Zhongnanhai i Peking år 1999. Jenny berättar hur det var i Peking på det här datumet för 16 år sedan.

Klockan var 05:30 i Kina den 25 april 1999. Jenny gick som vanligt ut för att öva Falun Gong. Den här dagen möttes hon av en öde övningsplats, med undantag för en äldre dam. Vanligtvis brukade 20 till 30 personer öva där tillsammans. Damen berättade att cirka 40 Falun Gong-utövare hade arresterats i staden Tianjing efter att ha uppsökt en tidning som publicerat en svartmålande artikel om Falun Gong.

Utövarna hade gått dit för att berätta hur Falun Gong hade gagnat deras liv och att tidningsartikeln inte var sann. Jenny fick höra att en manifestation för att få utövarna frisläppta skulle hållas i Peking så hon åkte dit.

– Jag tänkte inte så mycket, möjligtvis kom en mycket snabb tanke på studenterna 1989, men jag trodde inte att det skulle kunna bli värre. Vi utövar Buddha Fa, det har inget med vanliga människors politik att göra. Vi ville bara ha en miljö för att utöva själva, vi ville bara vara goda människor i samhället, säger Jenny.

Tyst vädjan

Jenny tog bussen till statsrådets klagomålskontor och såg att människor gick i den riktningen. När hon kom fram fanns folk redan där. Hon ställde sig med de andra på en ganska stor trottoar inte alltför långt ifrån statsrådets huvudentré. Där stod hon ganska stilla och tänkte inte heller så mycket. Jenny kände inte de andra som stod omkring henne. Hon visste bara att de var utövare. Runt 10 000 personer kom dit och vädjade den dagen.


Falun Gong-utövare runt partihögkvarteret Zhongnanhais murar, 25 april 1999. (Foto: Minghui.org)

Falun Gong-utövare runt partihögkvarteret Zhongnanhais murar, 25 april 1999. (Foto: Minghui.org)

– Vi pratade inte med varandra, till exempel var kommer du ifrån, vi pratade inte om dessa saker. Någon läste boken eller övade meditation och vissa människor stod bara längs trottoaren, säger hon.

Efter att alltfler utövare strömmat till kom fler poliser. Atmosfären var ganska lättsam så ingen kände att det kunde vara farligt. 

– Poliserna var lugna, lyssnade och pratade med oss. Vi berättade hur Falun Gong har gagnat oss. De stod där och rökte medan de pratade med oss, sade Jenny och skrattar. Några av poliserna var vänliga mot oss men ett par timmar senare blev de kallade tillbaka av en polis på andra sidan gatan. Det blev allvar och de vågade inte prata mer med oss.

Ovanligt rent runt Zhongnanhai

Eftersom Jenny var där hela dagen letade hon upp en kiosk för att köpa något. Andra hade tänkt samma sak och folk stod i kö. Hon berättar att folk köade tyst för bland annat mat, vatten och toaletter. Några hade lånat sopborstar och sopade gatan. Det gjordes rent runt kiosken, omgivningen och till och med på toaletterna.

– Det var ovanligt att området var så rent, det var oftast smutsigt där. Att de väntade tyst i kö var ovanligt i Kina, Falun Gong-utövare uppförde sig så, säger Jenny. 

Utövarna vädjade till regeringen och hade tre önskemål den här dagen: att Falun Gong-utövare som gripits utan orsak i staden Tianjin skulle släppas, att utövarna skulle garanteras en miljö där de kunde utöva lagligt och utan störningar, och att Falun Gongs böcker skulle få publiceras igen. 

Jenny berättade att som hon mindes det, gick boken Zhuan Falun att köpa från en bokhandel 1996. 1997 och kanske in på 1998 kunde boken inte längre hittas i bokhandeln. 

– Vi var tvungna att köpa boken i ett bokstånd på gatan. Det fanns några privata och de sålde piratkopior eftersom boken var så populär, säger Jenny.

Svartmålande artiklar

Vid den här tiden kunde utövare fortfarande läsa boken öppet och göra övningarna i parkerna. Men innan utövarna häktades i Tianjin hade flera tecken visat på att något kunde hända. 

Redan 1996 hade statligt kontrollerade media, både TV och tidningar, vid flera tillfällen rapporterat och publicerat svartmålande artiklar om Falun Gong. Den senaste i raden var artikeln i Tianjins högskolas tidskrift, då utövare gick till utgivaren och sedan blev arresterade.  


Zhongnanhai 1999. Snart därpå inleddes Kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina.  (Foto: Minghui.org)

Zhongnanhai 1999. Snart därpå inleddes Kinesiska kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina. (Foto: Minghui.org)

Under den här dagen vid kommunistpartiets regeringshögkvarter Zhongnanhai kallade premiärminister Zhu Rongji till sig tre representanter från de Falun Gong-utövare som hade samlats.  

Mötet med premiärminister gick bra och när det var klart hade Zhu Rongji accepterat alla tre önskemålen och utövarna i Tianjin blev släppta. 

– Problemet löstes så vi kunde åka hem. Jag var glad och åkte hem. Jag tänkte inte mycket mer på det, säger Jenny.

Förföljelsen inleddes

Utövarna i Tianjin släpptes samma natt men Jenny berättade att hon inte vet vad som hänt dem.

De tre löftena hölls inte länge och den 20 juli samma år förbjöd dåvarande statschefen Jiang Zemin Falun Gong. Sedan dess utsätts utövare i Kina för en våldsam förföljelse och många liv har gått till spillo.

Fotnot: Jenny heter egentligen något annat. Hon är utbildad på ett av Kinas bästa universitet och arbetade då på en statlig myndighet i Kina. För att skydda sin familj väljer hon att vara anonym. Idag är hon bosatt i Sverige.

Fakta om Falun Gong och förföljelsen

Falun Gong som även kallas för Falun Dafa, offentliggjordes 1992 i Kina av grundaren Li Hongzhi.

Falun Gong är qigong på hög nivå och tillhör Buddha-läran. Det är en kultiveringsmetod för kropp och själ. Utövarna följer principerna: sanning, godhet, tålamod, och fem övningar ingår.

25 april 1999 gick cirka 10 000 personer till statsrådets klagomålskontor som ligger i närheten av Zhongnanhai (högkvarteret för Kinas regim) för att vädja om att få fortsätta utöva Falun Gong och att 45 fängslade Falun Gong-utövare skulle släppas.

20 juli 1999 startade Kinas dåvarande statschef Jiang Zemin förföljelsen av Falun Gong. Antalet utövare uppgick då till runt 100 miljoner.

Källa: www.falundafa.org