Dussintals skadade i explosion på kemikaliefabrik i östra Kina
Skadade bostadshus och bilar efter explosionen. (Foto: Weibo.com)


En kraftig explosion skakade kemikaliefabriken Aocter i Gaotang-häradet i Shandongprovinsen den 14 januari, runt klockan 6.45 på morgonen. Fabriken förstördes liksom bostadshus i närheten.

Explosionen var så kraftig att sju av åtta rum i fabriken fullständigt kollapsade, och hela fabriken täcktes med bråte och  aska. Fordon som stod parkerade nära platsen skadades av splitter. Chockvågen skadade även flera andra fabriker i området och ledde till att ett helt kvarter med bostadshus 30 meter från fabriken raserades, och 40 familjer blev hemlösa.

En anställd vid fabriken sade till Qilu Evening News att explosionen inträffade i rummet där man hanterade kolinklorid, vilket både var det farligaste området och det där man fick högst lön för att arbeta.

Liu, som bor i Gaotong, sade till Epoch Times att fem arbetare var i tjänst den dagen. De såg att något gått fel och beslöt sig för att fly när explosionen inträffade. En arbetare skadades så allvarligt i huvud och armar att han ligger i koma. Ytterligare en skadades allvarligt  och de andra var lätt skadade. Statskontrollerade China News rapporterade fem skadade, en uppgift som kom från Gaotangs lokala propagandadepartement.


Skadad fabrik efter explosionen. (Källa: Qilu Network)

Skadad fabrik efter explosionen. (Källa: Qilu Network)

En reporter för lokala Jinan Times, som besökte explosionsplatsen och det lokala sjukhuset, sade emellertid att det fanns ett par dussin skadade, och 30-40 skadade från området. En anställd på en pappersfabrik i närheten sade att sex personer fördes bort med ambulans. En äldre man, som bor 30 meter från fabriken, sade att explosionen ledde till att hans fru fick en fraktur på ryggraden, och att hon fördes till sjukhus. Jinan Times reporter såg en behandlingslogg från ett av sjukhusen, som visade över 20 skadade från en containerfabrik, som låg nära kemikaliefabriken.

Ge, som bor omkring 2 km från fabriken, sade till Epoch Times att han hörde ett dånande ljud, kände marken skaka, och trodde det var jordbävning. Senare fick han höra att det var en explosion på den närbelägna kemikaliefabriken.

Yang, en annan lokalinvånare, som bara bor ett par hundra meter från fabriken, sade till Qilu Evening News att alla fönstren i hans hus krossades och ytterdörren kollapsade.

Det här är inte första gången som det har skett en explosion på Aocter. Dagen då explosionen inträffade skrev användaren ”Guicai Dongzi”, som är chef på en konsultfirma inom utbildning, på sin mikroblogg: ”I morse, klockan 6.48 inträffade en kraftig explosion i kemikaliefabriken Aocter i Shandong. Man kunde känna av den i områdena Gaotang, Xiajin, Renping och Pingyuan. Det fanns inte tillräckligt med ambulanser i Gaotang. På det kinesiska nyåret 2007 skedde en explosion på samma fabrik. Minst 30 personer dog i explosionen, men enligt myndigheterna dog ingen. Faktum är att kropparna kremerades i ett annat härad. Den här explosionen var värre än den 2007.

Lokalinvånare sade att den nuvarande tragedin inträffade för att inga åtgärder vidtogs efter explosionen 2007.

Översatt från engelska