Dussintals kurder i turkisk rättegång
Turkiska kurder väntar framför en rättegångsbyggnad där fler än 150 kurder, inklusive ett dussin valda tjänstemän, stod inför rätta den 18 oktober. De åtalade står inför rätta för kopplingar till Kurdistans arbetarparti (PKK), en rörelse inblandad i väpnade konflikter med Turkiets centraladministration (Foto: STR/AFP/Getty Images


Fler än 150 kurder stod på måndagen inför rätta i Turkiet, anklagade för att ha kopplingar till det radikala Kurdistans arbetarparti (PKK), vilket kräver kurdisk autonomi inom landet. Åtgärden ses som ett test på Ankaras demokratiska engagemang.

Den turkiska regeringen har anklagat de svarande, av vilka 103 sitter arresterade, för brotten att vara inblandade i en rebellgrupp och att ha anordnat olagliga demonstrationer, enligt åtalet som upptar 7578 sidor.

Bland de åtalade finns 12 valda borgmästare från Freds- och demokratipartiet (BDP), vilket förbjöds i fjol av författningsdomstolen efter misstankar om kopplingar till PKK.

De turkiska åklagarna har krävt 15-åriga livstidsdomar för de svarande, utan möjlighet till amnesti, rapporterar Hurriyet Daily News.

Domstolsförhandlingarna ägde rum i Diyarbakir, den största staden i sydöstra Turkiet, där det kurdiska inslaget är stort. Hundratals supportrar till de svarande var församlade utanför tingshuset. Säkerheten var rigorös och rättegångssalen var specialbyggd för det här målet, enligt medierapporter.

Det kurdiska folket är en integrerad del av Mellanöstern, där kurderna lever i Turkiet, Syrien, Irak och Iran. Kurderna utgör en femtedel av Turkiets befolkning och kräver autonomi; erkännande av deras etniska särart i konstitutionen, vilket skulle ge dem rätten att officiellt använda det kurdiska språket; samt politiskt inflytande i beslutsfattandet.

Den 26 år långa konflikten mellan PKK och den turkiska militären har medfört 40 000 dödade och hundratusentals tvångsförflyttade.

Under de senaste åren har de militära spänningarna minskat efter gripandet av rörelsens ledare, Abdullah Öcalan. PKK anses vara en terroristgrupp inte bara i Turkiet, utan också i USA och Europa.

EU sägs bevaka rättegången och väntas presentera en rapport om Turkiets framsteg när det gäller EU-inträde, vilket Ankara ansökte om första gången 1987.

– Vi ser den här rättegången som ett försök att bryta ner vår vilja. Vid en tid då vi strävar efter fred är det oacceptabelt att våra vänner sitter i fängelse i 18 månader bara för att ha uttryckt sina åsikter, sade Ahmet Turk, en före detta parlamentsledamot som förlorade sin plats i parlamentet efter att hans BDP-parti förbjöds efter påstådda kopplingar till PKK, enligt Reuters rapportering.

Ankara har redan infört en del reformer för det kurdiska folket som en del av övergången till inträdet i EU, bland annat utbildning och etersändningar på kurdiska, men fortfarande inte tillräckligt för att tillgodose deras krav.

I fjol försökte premiärminister Recep Tayyip Erdogan få till en fredslösning genom att införa ett omfattande paket med rättigheter till kurderna, men satsningen har gått i stå.

Alla spänningar inför ett fredsavtal mellan Ankara och PKK kan hota stabiliteten i norra irakiska delen av Kurdistan, där PKK har haft sin bas under flera årtionden.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44448/