Drömmar om en vit jul långt borta
(Foto: Veronika Örfeldt/Epoch Times)


Om tre veckor sitter vi vid granen. Men i Vänersborg är det sommar, enligt meteorologerna: I går sjönk kvicksilvret aldrig under tio grader under hela dygnet – tekniskt sett sommar, alltså.

Det lackar mot jul.

Om bara drygt tre veckor sitter vi förväntansfulla vid granen.

Men i Vänersborg är det sommar.

– Än har vi inte fått på oss vinterjackorna, säger kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren (s).

IFK Vänersborg i bandyallsvenskan har redan fått ställa in två hemmamatcher i höst på grund av värmen.

– Nu hoppas vi på kylan. Men det är milt och skönt och vi märker bara att det blivit höst på att det blivit mörkt, skrockar det något oroade kommunalrådet.

Under torsdagsdygnet sjönk inte temperaturen under tio grader på hela dygnet i staden vid Vänerns södra strand – vilket betyder sommarvärme, strikt räknat.

– Ja, det är sommarvärme. Fast samtidigt är det ju inte sommar, det känns ju inte som sommar i varje fall, säger Eva Brokhöj, meteorolog vid SMHI.

Inte sedan SMHI började mäta för 147 år sedan har det varit så milt höstväder i Götaland. Varmast var det i södra Bohusläns skärgård, där upp mot tio grader uppmätts på bland annat Måseskär i november. Där slås det tidigare höstrekordet med drygt en grad.

På Käringön, Måseskärs närmaste befolkade ö, har Ulf Adelsohn, SJ:s styrelseordförande och tidigare partiledare för moderaterna, sitt fritidshus:

– Det var blåsigt men varmt i vattnet när jag var därute sist i november. Men jag badade inte, det var andra därute som sade att det var varmt, säger Adelsohn till TT.

Stockholm var bara tiondelar från att få ha upplevt den varmaste hösten sedan 2000.

Förklaringen till det milda vädret stavas lågtryck:

– De har fört varm luft över Skandinavien, hade vi haft ett högtryck med klart väder hade det varit kallare. Det är just slutet av november som har varit väldigt varmt medan början var kall, säger Brokhöj.

I stället för den normala variationen på runt tre grader har temperaturavvikelserna krupit upp mot tio grader på flera håll per dygn.

– Som du ser är det alldeles rött på kartorna, om man tittar på den 27:e är det nästan svart i Norrland. Där kan det ha varit nästan nio graders skillnad mot vad som är normalt. Månadsvis ligger dock variationerna bara några grader över normalvärdena.

Enligt SMHI har höstvärmen fått sällskap av regn i rekordmängder på flera håll, särskilt på Västkusten.

När snön smält i det milda vädret har vattendragen i södra Norrland och Jämtland, där genomsnittstemperaturerna cirklat kring nollstrecket, också svämmat över. Bara i det nordligaste av Norrland tycks höst- och vinterkylan ha förblivit ohotad.

Där har kvicksilvret i termometrarna krupit nedåt sedan mitten av oktober, vilket rullat ut den kanske alltmer sällsynta röda mattan för kung Bore.