Dream House sticker ut ur ljummet utbud
Den brittiske skådespelaren Daniel Craig i Paris den 3 januari 2012. (Foto: AFP/Pierre Verdy)


  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Jim Sheridan
  • Medverkande: Daniel Craig, Rachel Weisz, Naomi Watts, Elias Koteas, Marton Csokas, Taylor Geare, Claire Geare m fl.
  • Kommer ut: 120418

Det är en ljummen filmvecka. ”Dream House” är den mest intressanta filmen som kommer ut. Den kanske inte är vidare märkvärdig, men den innehåller en del överraskningar som gör att den sticker ut från mängden.

Vissa veckor går det bara inte att hitta något intressant att skriva om. Med ”intressant” menar jag något man antingen kan ge ris eller ros, något som antingen är bra eller dåligt. För då kan man ge klara besked om man tycker att en film är sevärd eller inte. Denna vecka är dock riktigt dålig för en filmskribent, eftersom filmerna som kommer ut är ganska okända. De är av den typ som kända skådespelare gör mellan sina stora projekt; en extra lönecheck helt enkelt.

Denna film hade jag inte hört talas om förrän jag såg att den skulle ha premiär. Den handlar om Will Atenton (Craig) som flyttar in i ett hus med sin familj. Snart får de reda på att en familj mördats i huset innan de flyttade in. Och när Will försöker ta reda på vad som hänt, möts han av väldigt lite samarbete från alla han pratar med. När han till slut får svar, uppdagas en hemsk sanning.

Detta är en klassisk psykologisk thriller där man har svårt att veta vad som är sant i slutändan. Den är bitvis riktigt bra regisserad av veteranen Jim Sheridan, som bland annat regisserat ”Min vänstra fot” (”My left foot”, Irland/Storbritannien, 1989) och ”I faderns namn” (”In the Name of the Father”, Irland/Storbritannien, 1993). Mittendelen av filmen är riktigt bra. Men en sådan här film är väldigt riskabel att göra, vilket resulterade i att produktionsbolaget, som finansierade filmen, mer eller mindre fråntog Sheridan ansvaret för filmen i slutändan och klippte den själva. Detta är anledningen till att sista delen av filmen är på ungefär samma nivå som en TV-film med ett manus som är halvgenomtänkt.

Jag har ingen aning om vad Naomi Watts gör i filmen; för några år sedan var hon ett av Hollywoods hetaste namn och i den här filmen spelar hon en granne som dyker upp i en handfull scener. Däremot är spelet mellan Daniel Criag och Rachel Weisz riktigt bra; de har onekligen en bra personkemi. Detta undgick inte heller de två skådespelarna, som gifte sig efter filmen. Daniel Craig sa vid ett tillfälle att han inte alls var nöjd med filmen, men att han träffade sin fru tack vare den, så han kände inte att han kunde klaga. Och det måste man ju hålla med honom om.