Drabbade kämpar för ersättning efter explosionerna i Tianjin

Lägenhetsinnehavare som fick sina hem förstörda när en lagerbyggnad med kemikalier exploderade i hamnen i Tianjin protesterar, den 17 augusti 2015. (Foto: STR/AFP/Getty Image)


Fyra månader efter den stora explosionen i hamnen i Tianjin i Kina går många invånare fortfarande omkring i oro och ovisshet. De är rädda för kemiska föroreningar och oroar sig för ekonomin. Och den statliga ekonomiska kompensationen de räknat med har ännu inte kommit.

– Ingen kan arbeta här. Jag skickade hem arbetarna för flera månader sedan och har väntat på stöd från staten, men det har inte kommit än, säger fabriksägaren Zhao i en intervju med Deutsche Welle. Centralvärmen i hans fabrik skadades vid explosionen, och ett stort hål på tre meter i diameter har täckts över med ett plastskynke.

För dem som miste hem eller ägodelar i explosionen har det varit en ständig kamp att söka ersättning. De säger att de inte fått skälig ersättning, om de ens har fått något alls.

Olycksplatsen, som efter smällen såg ut som något ur en katastroffilm, börjar sakta förändras. Ställningar stagar upp byggnaderna i närheten av explosionsplatsen, och nya fönsterkarmar i metall har satts in på många byggnader. Hundratals säckar med giftigt avfall har staplats upp, i väntan på att transporteras bort av personal med skyddsutrustning.

”Vem vill hyra på ett ställe där en sådan här stor katastrof har hänt?” – lägenhetsinnehavare i Port City, Tianjin.

Kämpar för att få ersättning

De drabbade är dock inte nöjda med saneringen, och många småföretagare känner sig övergivna av staten, precis som Zhao. Han köpte fabriken för tio år sedan och betalar fortfarande på lånet.

– Om jag inte beviljas ersättning går det inte, säger Zhao. Han har jobbat hårt för att få staten att uppmärksamma hans situation, men tycker att han bara skickats runt som en stafettpinne mellan de olika instanserna. Ingen vill ta ansvar för den uppkomna situationen.

Jiang, som driver ett logistikföretag, befinner sig i en liknande situation. Hans enda hopp är att han får ersättning, eftersom förlusterna varit så stora att han inte kan komma ikapp annars.

Det är också svårt för dem som bodde i Binhai New Area, där explosionen ägde rum. Den 17 augusti 2015 utfärdade staden en kvartalsvis utbetald kompensation motsvarande knappt 8 000 kronor, vilken många lägenhetsägare ansåg vara för liten, och därför vägrade ta emot.

En lägenhetsägare berättade för Beijing News att det inte ens räcker till att hyra en lägenhet i ett sämre område. Många vill heller aldrig komma tillbaka. De fick sina ägodelar förstörda och de är oroliga för miljön. Många vill också komma bort från minnena av katastrofen. Enligt officiella siffror dödades 173 människor i explosionen.

– Vem vill hyra på ett ställe där en sådan här stor katastrof har hänt? sade en annan lägenhetsinnehavare i Port City till Beijing News.

Medelklassen protesterar efter explosionen i Tianjin

Pressades till att acceptera

En lägenhetsinnehavare som vill vara anonym, sade till NetEase att hon var rasande för att ersättningen för att skaffa en ny bostad var så låg. Hon har tillsammans med flera andra försökt få den kompensation de tycker är deras rättighet.

Men lägenhetsägare som arbetade på ett statligt företag eller var offentliganställda kallades in till chefen, där de blev mer eller mindre tvingade att skriva på avtalet innan det gick ut. Om de inte skrev på skulle befordringar, bonusar och pensioner kunna påverkas. De kunde också komma att tas bort från sina befattningar.

 

Rapportering av Juliet Song