Dödsskjutning i östra Ukraina
Pojken läser propagandan på barrikaden som finns omkring regionens administrationsbyggnad i Donetsk, Ukraina den 20 april. Den togs över av pro-ryska aktivister idag som försvarar den med Molotovcocktails. (Foto: Scott Olson/Getty Images)


Sex personer har skjutits till döds under en eldstrid vid en vägspärr i närheten av Slovjansk i östra Ukraina, uppgav rysk media på söndagen.  Det var vad man hittills vet den första väpnade konflikten sedan torsdagens överenskommelse i Genève.

Utrikesdepartementet i Moskva reagerade snabbt. Enligt Interfax förklaras i en kommuniké att ”Ryssland är rasande över denna militanta provokation”. Och att attacken ”visar på Kievs ovilja att avväpna militanta extremister”.

Enligt ryska medier uppger den pro-ryska separatistsidan att en av deras vägspärrar attackerades under natten. Enligt uppgift till Dagens Nyheter körde fyra jeepar förbi vägspärren och öppnade eld. Tre personer dödades och en avled senare på sjukhus. En grupp beväpnade pro-ryska demonstranter kallades därefter in och öppnade eld mot ”angriparna”. Två personer dog i skottlossningen rapporterar Russia Today, enligt Expressen.

Enligt ryska medier utfördes attacken av milismän från Högra sektorn, en extremiströrelse som tänker ställa upp i de kommunala valen i Ukraina.

Den Högra sektorn tillbakavisar dock anklagelserna och kallar det en blasfemisk provokation från Ryssland. ”Det är helt klart att det är ryska specialstyrkor som ligger bakom eftersom det inträffade på påskdagen, en helig dag för kristna”, säger rörelsens talesperson till Reuters.

Ukrainas tillfälliga regering har lovat att inte ingripa mot ockupanterna i de östra delarna under påskhelgen. Organisationen OSSE:s medlare Mark Etherington meddelar att han ska åka till Donetsk under påsken för att förhandla med pro-ryska grupper, skriver Svt.

AFP rapporterar att de pro-ryska separatisterna i Slovjansk har utlyst nattligt utegångsförbud från midnatt till klockan sex på morgonen.

Flera västinriktade medier är dock skeptiska, kyivpost.com har med uppgifterna på sin webbsida, men hänvisar till den ryska nyhetssajten rt.com.

Den lokala separatistledaren Vjatjeslav Ponomarev bekräftar i stort uppgifterna, rapporterar AFP. Han säger att det är fyra dödsoffer och att det ägde rum vid en by öster om Slovjansk.

Kievpost skriver att Ukrainas inrikesministerium erkänner händelsen, men säger att endast en person omkommit.

Ukraina och många i Väst fruktar att sådana här sammandrabbningar kan ge Ryssland en förevändning att lägga beslag på mer ukrainskt territorium skriver nyhetsbyrån AP. Ryssland annekterade Krimhalvön förra månaden och har tiotusentals soldater längs gränsen mot Ukraina.