Dödssiffran stiger i Christchurch
Räddningsmanskapet letar efter överlevande i en sammanrasad byggnad på Manchester Street, Christchurch i Nya Zeeland, 22 februari 2011. (Foto: Martin Hunter/ Getty Images)


Minst 65 människor har mist livet i jordskalvet i Christchurch på Nya Zeelands södra ö. Skalvet som mätte 6,3 på Richterskalan inträffade runt 12:50 lokal tid, tisdagen den 22 februari.

Katastrofen var ett större efterskalv till det ursprungliga skalvet på 7,1 som skakade regionen i september förra året. Dess centrum var i Lyttletons hamn cirka 6,5 mil sydost om staden, på drygt tre kilometers djup.

Tisdagens skalv följdes av flera efterskalv, varav ett uppnådde 5,7 på Richterskalan. På flera håll i Christchurch har det förekommit smältning, brutna telefonförbindelser och strömavbrott, meddelar Nya Zeelands civilförsvarsministerium.

Delar av staden är i kaos, många byggnader har förstörts och gatorna är översvämmade av bråte. Räddningspersonalen arbetar hårt för att hitta överlevande, varav vissa sitter fastklämda i spillrorna och inuti rasmassorna.

Premiärminister John Key flög till Christchurch från Auckland och meddelade de senaste nyheterna om förödelsen på TVNZ på tisdagkvällen.

– Antalet döda uppgår nu till 65, men siffran kan komma att bli högre. Så det är en total tragedi för den här staden, för Nya Zeeland, för de människor som vi bryr oss så mycket om. Canterburys invånare upplever en förskräcklig tid, sade Key.

Christchurchs borgmästare Bob Parker sade att det inte är så bra utsikter, att det här är en mycket svart dag för den skakade staden, enligt Australian Associated Press.

– Premiärministern har redan offentliggjort den första listan av omkomna, och jag är hemskt rädd att jag måste meddela att siffran kommer att stiga. Jag har sett runt 20-25 stora byggnader som blivit mycket skadade, förmodligen har de totalförstörts, sade Parker på TVNZ.

I polisens pressmeddelande sade Canterburydistriktets fastighetskommendör Dave Cliff att ett stort antal poliser kommer att ansluta sig till räddningsteamen. De större vägarna till Christchurchs sjukhus hålls öppna, och de har beredskapsplaner på plats för att kunna ta hand om de drabbade, sade han.

Man har spärrat av delar av centrala staden och polisen uppmanar de boende att stanna hemma och hålla kontakt med sina grannar. Invånarna ombeds att minimera antalet telefonsamtal för att inte skapa onödigt tryck på telefonsystemet.