Dissidenter i exil: Vi vill komma hem


En grupp dissidenter gick i exil efter massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989. Många av dem kan ännu inte återvända till Kina. Pastor Chu Yiu-ming i Hongkong grundade rörelsen ”Jag vill komma hem” för att kämpa för dissidenternas rätt att återvända till sitt land. Chu och flera andra från hans grupp besökte nyligen dissidenter i England, Frankrike och Amerika och sammanställde deras historier i hopp om att få samhället att uppmärksamma dissidenternas rättigheter.

Chu sade till RFA att ”Jag vill komma hem”-rörelsen planerar att publicera två böcker. Den första kommer innehålla intervjuer med och berättelser av 43 personer i Enlgand, Frankrike, Amerika och norra Europa. 3000 exemplar kommer tryckas under februari. Nästa bok kommer innehålla intervjuer med dissidenter i Nordamerika. 

Chu sade:
– Vi vill låta människor veta att fastän 20 år gått lever somliga av dem fortfarande ett kringvandrande liv. Den första boken är tankar och erfarenheter från de som lever i exil i England och Frankrike. Peking behöver få veta att det är dags för upprättelse för de här människorna och att låta dem komma hem. Vi vill även att det internationella samfundet uppmärksammar den här frågan. Peking har sagt att man ska agera humanitärt. Det är dags att folk bryr sig om dessa kineser som inte kan återvända hem.

Wang Dan, som för närvarande bor i England, säger i boken:
”Exil är regimens sätt att missbruka den mänskliga naturen. När man ser att det inte finns något sätt att ändra sin motståndares inställning plågar man hans familj för att få som man vill.”
”Det är mycket plågsamt att jag inte kan återvända till Kina efter så här lång tid. Till och med ordföranden för nationalistpartiet som dödat flera medlemmar av det kinesiska kommunistpartiet fick återvända till Kina för att besöka sin familj. Varför hatar kommunistpartiet oss så mycket att vi inte tillåts återvända fast tjugo år gått.” 

Muoli var tidigare lärare på Shaoyangs lärarhögskola i Hunan. I samband med händelserna på himmelska fridens torg fördömde hon Peking för att de slog ner demokratirörelsen och hon dömdes till tre års fängelse för ”kontrarevolutionär propaganda och uppvigling”. Hon sändes i exil till Hongkong 1992 och bor nu i Sverige. Radio Free Asia talade med hennes man, Fu Zhengming, och enligt honom har de inte varit tillbaka i Kina sedan de lämnade det. 
– Givetvis ville vi resa tillbaka till vårt hemland, men vi har sett hur andra som oss reste tillbaka till Kina och förföljdes av agenter från nationella säkerhetsbyrån och tvingades rapportera sina förehavanden till myndigheterna. Vi blev besvikna. Vi skulle vilja återvända hem med värdighet. Detta kommer bara vara möjligt om Kina verkligen förbättrar friheterna i landet och ger upprättelse åt fjärde juni-rörelsen.

För tjugo år sedan hjälpte Chu Yiu-ming många studenter och demokratiaktivister att fly från Kina. Idag kämpar han för att dissidenterna ska kunna återvända hem. Enligt Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Movements in China tvingades omkring 500 personer fly från Kina på grund av händelserna 1989. Dessa studenter är nu i 40-årsåldern. Deras föräldrar håller på att bli för gamla för att ta hand om sig själva. Somligas föräldrar har redan dött och de fick varken träffa dem en sista gång och eller delta vid begravningen.

En av författarna till boken är sociologen Zhang Lun som arbetar på Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Zhang sade till Radio Free Asia att det är mycket viktigt att kommunistpartiet återupprättar fjärde juni-dissidenterna. 
– Om man återupprättar fjärde juni, vilket jag absolut insisterar på, kommer andra frågor att lösas av sig själva. Jag vill att människor ska ge fjärde juni-rörelsen dess historiska rättvisa, sade Zhang.

Chu kommer att kämpa för att dissidenterna ska kunna återvända till Kina villkorslöst, utan att behöva skriva under några ångerbrev.
– Om de begått några brott finns det lagar för att straffa dem. Det finns inget skäl att inte utfärda eller förnya deras pass, sade han.

Han uppmanar vidare Peking att fundamentalt lösa frågan om fjärde juni. 
– Jag bryr mig inte om vem som är ledare i Kina nu. Om fjärde juni-frågan inte löses, hur kan landet hävda ett harmoniskt tillstånd och vinna medborgarnas hjärtan? Nu har vi den här boken med allas historier från de gångna tjugo åren. Vi vill att dessa historier ska gå vidare från en generation till nästa.

Översatt från engelska:” target=”_blank”>