Dissidenten och skribenten Li Hong död efter fängelse och förföljelse
Li Hong var vid god hälsa innan polisen grep honom 2007. Han torterades i fängelset, men släpptes inte av medicinska skäl förrän i juni 2010 när han var nära döden. Han avled i Ningbo, 52 år gammal, den 31 december 2010. (Foto från Epoch Times arkiv)


Li Hong, grundare och redaktör för den populära tidningen Zhejiang News och före detta chefredaktör för den kinesiska litteratur- och nyhetssajten Aiqinhai, avled den 31 december i sin sjukhussäng, omringad av säkerhetspoliser.

De kinesiska myndigheterna stoppade rapportering kring hans död och hindrade dissidenter och människorättsaktivister från att komma på begravningen.

Li Hong, som var känd för sin poesi, sina pjäser och sitt frilansskrivande, hette egentligen Zhang Jianhong. Han avled 52 år gammal i Ningbo i Zhejiangprovinsen enligt organisationen Human Rights Defenders.

Dissidentförfattaren Chen Shuqing berättade till Epoch Times att polisen kontaktade honom på kvällen den 31 december och sade att han inte skulle åka från sin hemstad Hangzhou till Ningbo. Han frågade om något hänt Li, men fick ingen förklaring.
– En hel del andra i Hangzhou fick liknande varningar att de inte skulle resa till Ningbo, sade Chen.

Li åtalades för
”statsomstörtande verksamhet” i januari 2007 och dömdes i en hemlig rättegång i Ningbos mellanliggande kommundomstol. Under den två timmar långa rättegången vägrade han att erkänna sig skyldig.

Enligt hans advokat Li Jianqiangs uttalande till utländsk press baserades åtalet på de 62 artiklar han skrivit, varav de flesta handlade om organstölder från levande Falun Gong-utövare och hans stöd för människorättsadvokaten Gao Zhishengs hungerstrejk.

”Li Hong är en frilansskribent som inte utövar Falun Gong. Han stod upp och fördömde dessa brott som det kinesiska kommunistpartiet begått. Det är sannolikt att Li Hong, som en kinesisk intellektuell, rörde vid en av partiets ömma punkter. Kommunistpartiet fruktar att allmänheten ska bli medveten om och fördöma dess organstölder från levande Falun Gong-utövare,” skrev New Epoch Weekly i en ledare i januari 2007. New Epoch Weekly är systertidning till den kinesiska versionen av Epoch Times.

Li var kärnfrisk innan han fängslades, men hans hälsa försämrades snabbt i fängelset och i augusti 2007 diagnosticerades han med muskeldystrofi. Myndigheterna avslog upprepade gånger hans familjs ansökningar om att han skulle släppas av medicinska skäl. Först i juni, när Li redan var döende, släppte man honom.

Den svårt sjuke Li släpptes ur fängelset för behandling den 5 juni. Han togs genast till andra folksjukhuset i Ningbo och togs in på intensivvårdsavdelningen, där han förblev fram till sin död.

Zhu Yufu, en av Lis vänner och grundare av Chinese Democratic Party som grundades 1998, uttryckte sin ilska och sorg:
– Myndigheterna har mördat Li Hong! Det är ännu ett av deras brott. Nu är de rädda och gör allt för att dölja sanningen. De hindrar oss från att gå på hans begravning och ge våra kondoleanser. Eftersom Li Hong stod på sig och vägrade kompromissa med dem hatade de honom och ville se honom död.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48597/