”Det mest extrema jag upplevt”
Fyraårige Orestro Oclore har förlorat sin hand i jordbävningen och fått svåra huvudskador. Moderns hand ligger lugnande på sonen. (Foto: Jewel Samad / AFP)


Förutom Läkare utan gränser så har Hoppets Stjärna och Livets Ord i Uppsala skickat läkarteam till Haiti. Det första läkarteamet kom till kaoset som rådde på Community Hospital i stadsdelen Petionville, ett sjukhus som Hoppets Stjärna samarbetar med.

Teamet som hade erfarenheter från jordbävningen i Pakistan 2005 och tsunamin 2004, säger att ingenting av detta liknade situationen på Haiti.

– Detta har varit det mest extrema jag upplevt i hela mitt liv, säger Stefan Redéen, 49-årig kirurg från Linköping till Expressen.

En nästan medeltida stämning rådde när teamet anlände. Många patienter som blivit opererade hade inte fått något smärtstillande medel efteråt eller antibiotika, därför skrek många av smärta. Den lokala personalen hade gått för dagen och fullt av skadade och döende människor fanns på gården utanför sjukhuset.

Svenskarna fick ordning i det kaos som rådde men de har fått arbetat ungefär 17 timmar om dygnet och sov gjorde de på sjukhusets tak.

De skadade hade infektioner som hade gått för långt och då gäller benet eller livet. Men många haitier anser att livet är tufft nog på Haiti med två ben och har du bara ett ben är livet slut. Nu har många blivit amputerade och därför behövs många proteser.

Det första läkarteamet avlöses nu av ett andra fräscht team.

Ginna Lindberg från Sveriges Radio besökte det amerikanskt sjukhusfartyget Comfort utanför hamnen i Port-au-Prince. Skeppet fungerar som en intensivvårdsklinik och har 450 mycket svårast skadade patienter ombord.

– Behovet av intensivvård verkar tröstlöst stort här på Haiti, säger Comforts chefskirurg.

Det krävs mycket resurser för att 600 000 hemlösa människor ska kunna få en dräglig tillvaro på ön efter jordbävningen. Därför pågår olika aktioner för att samla in pengar till Haiti.

Sveriges Radios Symfoniorkester ger på torsdagen den 4 februari en konsert i Berwaldhallen, Stockholm, till förmån för jordbävningen offer på Haiti.

– Vi har alla blivit berörda av och känt hjälplöshet inför de fruktansvärda rapporterna från Haiti, säger Michael Tydén, konserthuschef i Berwaldhallen i ett pressmeddelande. Vår publik får på det här sättet möjlighet att tillsammans med oss ge ett bidrag till de behövande.