Det kinesiska konsulatet störde kulturell föreställning
Ett dokument från de kinesiska myndigheterna rörande radio, film och television som Epoch Times få tag på avslöjar det kinesiska kommunistpartiets försök att störa NTDTV:s kinesiska nyårsgala. (Epoch Times)


Kinesiska tjänstemän i Nya Zealand utövade påtryckningar på sponsorer och VIP:s i ett försök att blockera stöd för Divine Performing Arts – en internationell kulturgala som hölls på The Civic Theatre i centrala Auckland torsdagen den 5 april.

Borgmästaren i staden North Shore, George Wood, bekräftade att han fått telefonsamtal från det kinesiska konsulatet, som begärt att han ska avstå från att gå och se galan, vilken han hade för avsikt att göra tillsammans med sin hustru.

Wood sade att han inte tyckte det var så passande att få ett sådant samtal, men ville inte bli involverad i någonting som han inte visste tillräckligt om.

– Jag känner mig inte bekväm med att fatta beslut utifrån telefonsamtal jag får från ett konsulat och jag påpekade det faktiskt för konsulattjänstemannen. Som borgmästare har jag samtidigt inte tid att analysera vad som skulle vara för och emot vad som sades, sade Wood.

Han bestämde sig därför för att inte gå på galan. Andra händelser har inträffat under veckan, som att en en kinesisk tidning annullerat annonsavtal. Två butiker som varit ombud för biljettförsäljningen har tagit tillbaka sitt stöd – en säger att det är på grund av påtryckningar. Planscher för att marknadsföra galan har också förstörts.

Under den fyra månader långa turnén har organisatörerna upplevt allvarliga störningar från kinesiska tjänstemän som försökt stoppa New Tang Dynasty Television:s kinesiska nyårsgalor Spectacular och Holiday Wonders.

Innan förra veckans galapremiär i Sydney skickade det kinesiska konsulatet ett brev till politiker i New South Wales med en skarp varning där de uppmanades att inte se galan.

I ett pressmeddelande den 29 mars sade australiensiske Ian Cohen (för Greens MLC): ”Jag blev förvånad över både ambassadtjänstemäns och Henrey Tsangs (MLC) reaktioner mot firandet, av vad man kunde se på programmet Lateline på ABC. Detta har gjort mig än mer bestämd att gå och se tillställningen.”

Cohen tillade: ”Detta är en fridfull kulturgala. Vad är det för slags regeringstjänstemän som fördömer en sådan tilldragelse? En kontroversiell scen sägs skildra kinesisk polis förföljelse av Falun Gong-utövare. Denna förföljelse är väl dokumenterad av människorättsgrupper. I västvärlden bör konst vara fri att utan rädsla skildra alla samhällets aspekter.”

– Regimen har detta år vidtagit alla möjliga åtgärder för att störa NTDTV:s gala i Chicago. De skrev brev och ringde till sponsorer, regeringstjänstemän och även till media, i ett försök att stoppa dem från att stödja galan, sade Liu Tong, handledare för galans planeringskommitté i Chicago, i en intervju med Epoch Times, förra månaden.

Ett dokument från Kinas statliga administration rörande radio, film och television som Epoch Times nyligen fått tag i avslöjar det kinesiska kommunistpartiets försök att störa NTDTV:s kinesiska nyårsgala sedan öppningsframträdandet 2004.

Dokumentet ger order om att NTDTV:s nyårsgala med ”alla medel” skall förstöras genom,” och om det inte är möjligt, att ”kuva dem och minska deras inflytande.”

Den New York-baserade Divine Performing Arts Group har haft fulla läktare under världsturnén 2007 – i Amerika, Europa, Asien till Australien, där galan efter Nya Zealand väntas turnera vidare till Taiwan och Korea.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/news/7-4-3/53676.html