Det blir nyval i mars
Stefan Löfven pratar här med journalister efter att han hade blivit vald till Sveriges nye statsminister i början av oktober i år. (Foto: Jonas Ekströmer/AFP/Getty Images)


Den sittande statsministern Stefan Löfven (S) kallade till presskonferens när det stod klart att regeringens budget hade röstats ned. Det blir extraval den 22 mars nästa år, meddelade han.

Med på presskonferensen var Gustav Fridolin (MP) som uppgav att de båda partierna går till val på att genomföra den budget som precis hade röstats ned av riksdagen.

Budgeten blir de båda partiernas gemensamma plattform, kanske med några förändringar, uppgav Löfven.

– Vi går till val var för sig, men vi har en gemensam budget och det är klart att vi kommer att ha gemensamma aktiviteter, sade Stefan Löfven.

Kommer inte att växa

Löfven tror inte att Sverigedemokraterna, (SD) kommer att växa efter detta, och han sade:

– Det är sju partier som har 87 procent tillsammans som tycker något annat än SD.

Mattias Karlsson, SD:s vikarierande partiledare, tror dock att partiet kommer att gå framåt. Partiets mål är att det ska bli en folkomröstning för eller emot invandring, skriver SR.

Positiva till nyval

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tror att hans parti kommer att gynnas av ett nyval. Annie Lööf, Centern, tvekar inte att ta den röda handske som Stefan Löfven har kastat, skrev hon på Twitter.

Enligt Expressen samlas nu Alliansens ledare till möte.

Den 29 december har regeringen suttit i tre månader och först då kan Stefan Löfven utlysa nyval. Extravalet blir den 22 mars har han meddelat.

Demokratiskt med nyval

– Det ligger något demokratiskt i det. Om det finns blockeringar i det politiska systemet får man gå tillbaka till de som ytterst gett uppdraget: väljarna, sade statsvetaren Olof Petersson i Studio Ett.