"Det är fantastiskt när gudarna kommer från himlen"
Galina Neganova och sonen Daniel Rendahl är mycket intresserade av Kina, mycket tack vara att Galina kommer från Ryssland där Kina utgör en stark influens.


Galina Neganova kommer från Ryssland och har därifrån fått ett stort intresse för Kina, som utgör en stor influens där. Därför har Galina gått kurser i feng shui i Sverige, där hon nu bor.

Kinaintresset har hon tagit med sig. Hon fick vetskap om föreställningen då hon såg en affisch när hon handlade i en butik för kinesiska varor.

Galina tyckte särskilt om det första numret, ”De fem årtusendena börjar”.

– Det är fantastiskt när gudarna kommer från himlen, sade hon.

Hon tyckte att föreställningens danser var jättefina. Men bakgrundsskärmen med 3D-animerade bilder som kompletterade artisternas insatser var något alldeles extra, enligt Galina.

– När han dör och hans själ åker till himmelen, det är så fint, sade hon, med syftning på ”Himlen väntar oss trots förföljelse”.

Numret handlar om en kinesisk familjefar som utövar Falun Gong och blir torterad till döds för det, men slutligen kommer till en gyllene himmel. Det anspelar på det gamla kinesiska synsättet att människor alltid belönas för goda gärningar, även om det inte alltid sker i detta liv.

Galinas son Daniel var lika fascinerad som sin mamma och tyckte bäst om ett nummer där akrobatiska killar i gula och blå kläder spelade på handtrummor.

Numret heter ”Drakkällornas trumslagare” och beskrivs i programhäftet som en representation av den levnadsglada andan i den kinesiska ursprungsbefolkningens kultur, vid en sammankomst. 

– Jag tycker om bambam och takt, sade Daniel Rendahl.

Peter Johansson är vd för en förskola på Lidingö i Stockholm. Han kom till Shen Yuns föreställning på Cirkus tack vare att han känner en stor grupp ryssar som är i Sverige för att se showen. Den visas inte i Ryssland i år.

– Det är väldigt kul att se den, det är fint arrangerat och mycket effekter, sade han.

Han hade hört av showens presentatörer att det är en New York-baserad grupp, mestadels bestående av kineser boende i USA. Det tyckte han var lite annorlunda och kul. Han förstår att det är svårt för kulturutövare att verka fritt inne i Kina.

– De gjorde ju en del av föreställningen om någon som utövade Falun Gong och blev straffad, och det var ju ganska intressant.

Johansson har läst en hel del om hur det är i Kina och hur det står till med regimen där.

– Det är ju annorlunda, säger han diplomatiskt.

– De har ju anpassat sig väldigt mycket till västerlandet, men försöker ändå hålla på sina hårda regler. Det finns mycket att säga om de där politiska grejerna, sade han.

Härnäst kommer Shen Yun till Linköping där det förra året blev stor uppmärksamhet kring den kinesiska ambassadens försök att stoppa föreställningen. Danskompaniet genomför en föreställning på fredag och två på lördag.

 


Förskolechef Peter Johansson tyckte det var intressant att Shen Yun tog upp förföljelsen av Falun Gong i Kina.

Förskolechef Peter Johansson tyckte det var intressant att Shen Yun tog upp förföljelsen av Falun Gong i Kina.