Den stora branden är inte under kontroll
Brandrök över Hallstahammar 5 augusti. (Foto: Emil Almberg / Epoch Times)


En viss spridning av den stora skogsbranden skedde under onsdagen trots vattenbombning i området. Piloterna får nu vila på grund av mörker, och arbetet återupptas klockan halv sju på torsdagsmorgonen.

Ledningsstaben för den stora skogsbranden i Västmanland hade bättre tur med vädret på onsdagen då det regnade lite. I brandområdet skapades vattenånga som gjorde röken tjock och sikten blev dålig. Det gjorde att flygplanen från Italien och Frankrike som kommit för att vattenbomba området inte kunde utföra sitt jobb.

Radarutrustningen kan inte användas när planen ska vattenbomba. Dessutom behövdes bra sikt eftersom även helikoptrar var i luften på denna för flygplan lilla yta. Dålig sikt medför en stor säkerhetsrisk.

"Vi har en god möjlighet att trycka undan branden i dag, och ju mer vi lyckas desto mindre är risken att branden tar fart i morgon, då det väntas varmare väder," sade räddningsledaren Lars-Göran Uddholm i Lunchekot.

Varningar utfördades om att vattenbombning är "förenat med livsfara" när planen tömmer ut 5-6 ton vatten, så ingen tilläts att vara i området.

Vattenbombningen fick skjutas upp flera gånger, men strax före fyra på eftermiddagen hade sikten blivit bättre. Ett spaningsplan från Västerås flygplats har lyft för att flyga över området för att rapportera. Ledningsstaben konstaterade att flera byggnader, gårdar, hus och lador har brunnit.

Strax före klockan 17 meddelade Länsstyrelsen i Västmanland äntligen att vattenbombningen skulle starta trekvart senare. Vid 20-tiden avbröts vattenbombningen för att återupptas 06.30 morgonen därpå.

Eftersom mörkret kom samtidigt som planen lämnade området har ledningsstaben ingen ordentlig överblick.

”Under natten kommer man att koncentrera sig på att hålla begränsningslinjerna. Man kan inte gå in och släcka aktivt utan måste bevaka att branden inte sprider sig”, sade Angelica Runqvist pressinformatör för den stora släckningsinsatsen enligt vlt.se.

Branden är inte under kontroll och en viss spridning har skett i den östra delen av brandområdet trots att vattenbombningen koncentrerats dit, uppgav Runqvist.

Hjälp till brandområdet har kommit från våra grannländer, Stockholmsregionen, Jönköping, Göteborg, Skåne och Försvarsmakten har ökat sin närvaro. Hjälp kommer också från FRG (frivilliga resursgruppen) men nu säger Räddningstjänsten stopp. De kan inte ta emot fler frivilliga på grund av säkerhetsläget.

Alla dessa människor behöver mat och dryck och krisledningscentralen har fått ta emot stora mängder mat och även material av både privatpersoner och företag. 


(Karta: Länsstyrelsen i Västmanland)

(Karta: Länsstyrelsen i Västmanland)