Den skjutna pakistanska flickan firas internationellt
Pakistanska anhängare av Muttahida Quamirörelsen(MQM) håller upp fotografier av Pakistans barnaktivist Malala Yousafzai som sköts och skadades av talibaner i oktober. De håller en ceremoni för att markera "Malaladagen" i Karachi den 10 november 2012. (Foto: Rizwan Tabassum/AFP/ Getty Images)


Världen firade den 15-åriga Malala Yousafzais mod att förespråka utbildning för flickor i Pakistan den 10 november. FN har förklarat dagen som ”Malaladagen”.

Över 100 000 människor har undertecknat en onlinepetition för att nominera den unga kvinnan till Nobels fredspris. FN:s särskilda sändebud för utbildning, Gordon Brown, besökte Pakistan den 10 november och överlämnade en petition med fler än en miljon underskrifter till stöd för Malala Yousafzai till president Asif Ali Zardari.

Malala har skrivit en blogg för BBC:s räkning där hon beskriver talibanernas stängning av flickskolor i Swat 2009.

Den 9 oktober stoppade beväpnade män hennes skolbuss i staden Mingora och sköt henne i huvudet. Hon har sedan vårdats för sina svåra huvudskador i Storbritannien.

Det pakistanska samhället har kraftigt fördömt talibanernas beskjutning av den unga aktivisten.

Trots att det bland befolkningen är ett klimat som är för utbildning och mot talibanerna varnar tjänstemän och människorättsgrupper för att Pakistan fortfarande är osäkert för Malala Yousafzai.

Talibanerna har blivit våldsammare, säger Irfan Ali, ordförande för mänskliga rättigheters kommission för social rättvisa, baserad i Quetta, Pakistan.

– Oavsett den allmänna uppfattningen om talibanernas våld kan det finnas talibanvänner överallt, särskilt i armén, polisen och i underrättelsetjänsten, säger Ali.

Hon får inte komma tillbaka, hon kan dödas antingen av den pakistanska underrättelsetjänsten eller talibanerna, skrev Ali i en online intervju med Epoch Times. Yousafzai är kvar i Storbritannien för återhämta sig.

Talibanerna har motiverat skjutningen med att säga att Yousafzai främjar sekularism och att hennes handlingar stred mot Shariah (islamisk lag).

– Det talibanerna gjorde mot Malala och hennes klasskamrater är klart förbjudet i islam, säger Amina Rehman, en 15-årig student i Pakistans huvudstad Islamabad.

En annan student, Maroosha Asim, säger att ”vi är redo att stå bakom henne även om det innebär att vi förlorar våra liv för att åstadkomma förbättringar i vårt land”.Pakistanska studenter deltar i en ceremoni för att markera ”Malaladagen” i Lahore den 10 november 2012. (Foto: Arif Ali/AFP/Getty Images)

Många media har citerat Malalas far som säger att hans dotter kommer att återuppta sina studier när hon återvänder till sitt hem i Swat Valley, Pakistan.

Talibanerna lovar att de kommer att fortsätta sin kampanj mot Malala Yousafzai eller den som följer i hennes fotspår. Pakistans utbildningsminister Sardar Hussain Babak har meddelat om extra försiktighetsåtgärder för att undvika talibanernas attacker.

”Vi har startat en strategi för att beväpna skolornas väktare och öka samordningen mellan skolans administration och polis”, sade han till Inter Press Service (IPS).

Zawar Hussain, regeringstjänsteman och far till tre flickor som studerar i Khyber Pakhtunkhwaprovinsen, sade till IPS: ”Min fru och jag är mycket bekymrade över säkerheten för våra barn eftersom talibanerna nu söker mjuka mål som skolflickor.”

Yousafzai har vunnit en seger i kampen för utbildning i sitt land. På fredagen meddelade den pakistanska regeringen att tre miljoner fattiga barns familjer ska få två dollar varje månad om deras barn går i grundskolan, rapporterar Pak Tribune.

Pakistan utmärker sig som ett land med de största utbildningsproblemen, enligt den globala rapporten ”Utbildning för alla”, beställd av UNESCO. Cirka fem miljoner pakistanska barn går inte i skolan, tre miljoner av dem är flickor. Ungefär två tredjedelar av flickorna i åldern 7-16 som lever i fattigdom har aldrig gått i skolan.

När Pauline Rose
, som är ansvarig för rapporten, fick vetskap om skjutningen sade hon att det verkligen har väckt världens uppmärksamhet om den svåra situation som unga kvinnor möter i länder som Pakistan.

– Det Malala har gjort har verkligen satt fokus på behovet av att regeringar runt om i världen ser till att alla barn har rätt till utbildning. Jag hoppas att det som hände med Malala i slutänden blir till något gott för alla pakistanska flickor och för henne själv, sade Rose i en telefonintervju.

Översatt från engelska