Den kinesiska regimens infiltration hotar Taiwans suveränitet
Taiwanesiska affärsmän protesterar mot de kinesiska myndigheternas illegala konfiskering av deras egendom, den 3 oktober 2011. (Foto: Zhong Yuan/The Epoch Times)


Ett antal incidenter på senare tid har satt fingret på hur mycket den kinesiska regimen lägger sig i Taiwans interna angelägenheter och därmed kränker dess suveränitet och demokrati.

Vid en presskonferens den 29 september uppgav en grupp taiwanesiska affärsmän att de lurats på sina investeringar i Kina. Dessutom hotades de av de kinesiska myndigheterna efter att ha demonstrerat i Taiwan nyligen.

Huang Hsi-tung och Shen Po-sheng sade att de organiserade en serie demonstrationer för att avslöja hur de kinesiska myndigheterna lurar taiwanesiska affärsmän i Kina och illegalt konfiskerar deras egendom. De uppmanade andra affärsmän att inte investera i Kina.

Huang sade att han fick telefonsamtal från en person på åklagarmyndigheten i Fujianprovinsen två dagar i rad där han uppmanades att inte hålla dessa demonstrationer, annars skulle det vidtas åtgärder mot honom och någon skulle komma till Taiwan för att samla in bevis och stoppa honom.

Tsai Huang-liang som sitter i Taiwans lagstiftande församling för det Demokratiska progressiva partiet kritiserade den kinesiska regimens inblandning i landets inre angelägenheter och sade att det är en kränkning av Taiwans suveränitet och demokrati.

Det är dock inte bara Taiwanesiska affärsmän utan även politiker som Peking försöker störa.

James Soong Chu-yu, som är presidentkandidat för Taiwan, sade att kinesiska myndighetsföreträdare pressat honom att dra tillbaka sin kandidatur eftersom den kan hota återvalet av nuvarande presidenten Ma Ying-jeou. Soong sade att ha inte har några planer på att dra sig ur, enligt vad BBC rapporterade den 28 september.

Informationsinhämtning, inklusive rekrytering av Taiwanesiska medborgare, är en annan kanal genom vilken kommunistregimen i Kina försöker infiltrera och underminera Taiwans suveränitet.

Wu Chang-yu, som är docent på centrala polisuniversitetet i Taoyuan-häradet i norra Taiwan, greps den 30 september av Taipeis distriktsdomstol för att enligt uppgift ha samlat in data åt de kinesiska myndigheterna om människorättsaktivister, Falun Gong-utövare och tibetanska självständighetsförespråkare i Taiwan.

Enligt taiwanesiska åklagare har även två poliser från utrikesavdelningen på den nationella polismyndigheten intervjuats angående att de hjälpt Wu med hans informationsinhämtning. Andra offentliga tjänstemän ska också vara inblandade.

Enligt rapporten har polismyndigheten rutinmässigt samlat in information om aktiviteter bland utlänningar och fastlandskineser i Taiwan och skrivit rapporter. Kinesiska människorättsaktivister, Falun Gong-utövare och tibetanska självständighetsaktivister har varit det huvudsakliga målet.

Wu fick information genom de två poliserna på utrikesavdelningen, som även är hans elever. Därefter skickade han informationen över sundet till Kina, enligt rapporten.

Yuan Hongbing, som är en kinesisk författare och juridikprofessor i exil i Australien, kommenterade dessa incidenter  i en föreläsning i Taipei den första oktober. Han sade att det visade att det kinesiska kommunistpartiets enade front redan har infiltrerat djupt överallt, Man började med kulturell och ekonomisk integration och har gått cidare till politisk integration av Taiwan.

Yuan har i flera år varnat för kommunistpartiets planer på att helt kontrollera Taiwan vid 2012 eller 2013. Han sade att han är mycket oroad över sådana allvarliga hot mot Taiwans suveränitet och fruktar att de flesta taiwanesiska politiker inte än insett hur allvarlig situationen är.

– Presidentvalen 2012 är mycket viktiga. Kommunistpartiet kommer manipulera dem politiskt, ekonomiskt, kulturellt och religiöst, sade Yuan i en föreläsning i australiensiska Queensland tidigare i år.

– Taiwans framtid beror på hur taiwaneserna agerar vid denna kritiska tidpunkt när deras land är hotat, sade han.

Översatt från engelska