Den kinesiska regimen gick bakom ryggen på Venezuela i oljeaffärer


Läckta diplomatrapporter från i februari i år antyder att det finns ilska i Venezuela över kinesiska företags agerande. Enligt rapporterna ska företagen ha köpt olja från venezuelanska företag billigt och sedan gjort stora förtjänster på att sälja det till andra länder.

De två länderna började göra oljeaffärer förra året under pompa och ståt. Venezuelas president Huga Chavez förklarade att han ville tredubbla landets oljeexport till Kina och nå en miljon ton på fem år. De två länderna investerade miljarder i gemensamma utvecklingsprojekt.

Men i en amerikansk diplomatrapport som Wikileaks offentliggjort sade en icke namngiven företrädare för den statliga venezuelanska oljeproducenten Petroleos de Venezuela SA till amerikanska ämbetsmän att kinesiska företag betalat så lite som fem dollar per fat för råolja. Detta var extremt lågt jämfört med priset på den öppna marknaden som då låg runt 78 dollar.

Enligt rapporten var Venezuela ”mycket upprört” över att de kinesiska företagens agerande eftersom den kinesiska oljeimportstatistiken antydde att den kinesiska regimen skickade vidare oljan till andra länder och sålde den på den öppna marknaden med stor vinst. Enligt den venezuelanske oljebolagsföreträdaren hade oljetankers skickats vidare till USA, Afrika och andra asiatiska länder.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47760/