Den försvunna staden Atlantis kan ha återupptäckts
Ett omskrivet förslag för Atlantis historiska läge är att det var en kontinent mitt i Atlanten som sjönk. Här ses Athanasius karta över Atlantis mitt i Atlanten. Kartan ritades 1669 och har söder i topp. Men nu visar forskare på att Atlantis ligger, liksom i Platons beskrivning, söder om Spanien. (Foto: public domain)


Atlantis, den mytomspunna försvunna staden som förekommit i berättelser sedan antiken, kan ha upptäckts nyligen, enligt spanska, amerikanska och kanadensiska forskare.

Den legendariska försvunna staden kan ha lokaliserats i lera i södra Spanien, menar ett forskarteam från University of Hartford i Connecticut i USA.

Forskarna, som leddes av professorn och arkeologen Richard Freund, använde satellitbilder, elektrisk resistivitettomografi, digitala kartor, markradar och undervattensteknologi föra att lokalisera staden, som tros ha dränkts i vatten vid en tsunami.

Forskarna matchade ihop geologiska formationer från Platons skildringar av Atlantis och daterade artefakter från tiden då staden ska ha gått under i syfte att bekräfta stadens existens. För omkring 2600 år sedan sade Platon att den försvunna staden var ”en ö belägen utanför det sund som av er kallas Herakles eller Herkules stoder”, enligt ett pressmeddelande. Herakles stoder är vad man kallade Gibraltar sund under antiken.

Freund gjorde en upptäckt av ”mystiska minnesmärken tillverkade med formen av Atlantis” i centrala Spanien, på en arkeologisk plats som är 4000 år gammal, enligt pressmeddelandet. På grund av platsens läge sade Freund att han är säker på att den förlorade staden Atlantis är belägen i närheten i den leriga strandremsan i Spanien.

– Sådan är kraften i en tsunami. Det är svårt att förstå hur den kan sopa bort 10 mil land, vilket är ungefär vad vi pratar om här, sade Freund till Reuters.

-Vi har upptäckt något som ingen annan någonsin har sett förut, vilket ger det ett visst mått av trovärdighet, speciellt inom arkeologin låter detta mycket vettigare, sade Freund till nyhetsbyrån.

Teamets upptäckter kommer att avslöjas på ”Finding Atlantis”, ett specialprogram i tv-kanalen för National Geographic.

Forskarna planerar att göra ytterligare utgrävningar på den plats där Atlantis tros ha varit beläget.

Översatt från engelska